Radista Forum

Radionica => Radio-amaterski uređaji => Temu započeo: s57bi 23.07.2009. 20:24

Naslov: Projekti S53MV - Matjaža Vidmara
Poruka od: s57bi 23.07.2009. 20:24
Zdravo.

Nadam se, da je ovo dobar link za radioamatere.  Na linku su projekti za radioamatere
i projekti instrumenata za aviaciju.  Avtor je Matjaž Vidmar - S53MV . Poznat radioamaterima
još iz vremena časopisa Radioamater.

http://lea.hamradio.si/~s53mv/

lp, Jože.
Naslov: Odg: Projekti S53MV - Matjaža Vidmara
Poruka od: josip 23.07.2009. 21:02
To je ne samo dobar link, nego bi se usudio reći i ponajbolji link na ovim prostorima koji obrađuje široko područje elektroničkih konstrukcija, ali doslovno u amaterskim uvjetima.
Za mene je gospodin Matjaž bio i ostao vodeći konstruktor na području amaterske elektronike, a pratim to područje već dugi niz godina.
 I ovim putem izražavam moje duboko poštovanje prema gospodinu Matjažu i njegovom doprinosu popularizaciji radio amaterstva i elektronike u cjelini.
Naslov: Odg: Projekti S53MV - Matjaža Vidmara
Poruka od: gane 06.11.2009. 08:46
Link je dobar bez sumnje,ali ostaje problem koji se zove egzotican materijal.Inace sto se mikrotalasa tice konstrukcije su sasvim u redu,no za amaterske uslove i jos u nasim uslovoma je daleko od prihvatljivog i ostvarivog a kamoli odlicnog...Mozda u nekim boljim vremenima...
Naslov: Odg: Projekti S53MV - Matjaža Vidmara
Poruka od: Nele 10.12.2009. 09:15
Svakako čovek vredan pažnje, bio i ostaće.
Naravno, što se problema materijala tiče, teško se može očekivati da se u današnje vreme koristi ono što je bilo dostupno pre dvadeset godina. A čak i ono što je problematično, može se nabaviti uz malo truda, jer ipak daje daleko bolje karakteristike u najvećem broju slučajeva, u odnosu na sve prethodno (bar u pristupu koji se koristi u slučaju gospodina Vidmara).
Mislim da je problem materijala kod nas veoma jasan. Nije za očekivati da će bilo ko nabavljati teško dostupan materijal za svega nekoliko samograditelja u ovoj zemlji.
Nadamo se da će za takve, vreme tek doći. Ako ne da stvaraju novo, ono bar da prate već postignuto.
Naslov: Odg: Projekti S53MV - Matjaža Vidmara
Poruka od: gane 06.01.2010. 23:13
Mislim da su krivci tri stvari:Pare,pare i pare!Treba imati za instrumente,pa za materijal,mada ovde ima i nesto drugo sto ne vidim da je neko pomenuo!Probajte da uredno porucite materijal napolju,odete u banku i legalno platite!E posle toga vas ceka igranka kad roba stigne...to nisma mogao da verujem!Ni kod Staljina nije tako bilo garantujem!