Radista Forum

Radionica => Elektronika => Temu započeo: ajduk 01.06.2009. 22:15

Naslov: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: ajduk 01.06.2009. 22:15
Interesantna prepravka ATX napajanja od racunara, prepravka se ne preporucuje pocetnicima i onim osobama koje nemaju rastavni trasformator jer postoji veliki rizik od strujnog udara iz mreze. Upozorenje! Prepravka je potencialno opasna po zivot bez rastavnog trasformatora.

Lutajuci netom naletio sam na aplikaciju prepravke shema-atx_psp_lab_schema_01_2009_ , radi se o dobro poznatom kolu 494 i atx napajanju ali malo poznatom varijantom prepravke sa regulacijom struje i napona. Regulacija napona je 1,7-16 v i druga varijanta 1,7-30v , regulacija struje je u zavisnosti koliko je jako ATX napajanje, ja sam cak opterecavo napajanje 40 A ali ono od 500w.
Najskuplja stavka kod prepravke su potenciometri koji treba da su deset krugova –obrtni , pozitivna osobina ispravljaca je sto potenciometrom odredite struju i kad se preoptereti dolazi do pada napona a struja je nepromenjena ili kad napravite kratak spoj samo ugasite ispravljac par sekunti i ponovo ga startujete, netreba na izlazu osigurac.

Shema 00 je polazna tacka prepravke gde se vide zelene crte te elemente treba eliminisati a gde su crvene crte te vodove treba preseci. Prati sheme i odaberi koja ti varijanta odgovara 16v ili 30v
Elemente sam lemio u vazduhu bez dodatne stampane plocice.
Zicani otpornik je moguce naspraviti, razmotati poznatu vrednost zicanog otpornika izmeriti duzinu i napraviti potreban za potrebnu struju.

Napominjem da ova prepravka zahteva znanje konstruktora i da nije za pocetnike i veoma je opsno raditi bez rastavnog trasformatora

Izlazni napon se preusmerava na prigusnice od 5v, koristio sam diode orginalne od atx a za 5v i ako sam na izlazu imao 16v.
Za ventilator treba posebno napajanje shema- (sh_regolatore_ventola)
Za NTC otpornik se koristi ntc sa maticne ploce od racunara i nalazi se ispod procesora , neke maticne ploce imaju na sebi jos jedan ntc, ntc otpornik sam stavio na hladnjak dioda jer se on prvo greje tako da sam dobio tihe ispravljace, ne galame kad nema opterecenja jer NTC pazi na porast temperature.

Link gde mozete skinuti sheme


http://www.crnabara.com/prepravka atx napajanja.zip (http://www.crnabara.com/prepravka atx napajanja.zip) Odlicno se ATX pokazao i za punjac akumulatora.

Sretna prepravka.
.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: gane 14.08.2009. 10:33
Za ovaj ispravljac se nikako ne moze reci da je kvalitetan bez navodjenja kvaliteta...U cemu je on to dobar?Osim sto daje struju mislim da je upotrebljiv jedino na UKT i to kod FM uredjaja za koje se zna da su gluvi kao top,imaju visok sum...uz neki KT uredjaj ga treba staviti i to na 1,8Mhz pa cete se brzo razuveriti u "kvalitet" koji je beskrajno daleko od VRLO kvalitetnog,cak ni svi linearni ispravljaci ne mogu da prodju test na 1,8 i 3,5Mhz jer im je izlazninapon cetvrtka bogata harmonicima...Vrlo kvalitetan ispravljac ima tranzistorske filtere na izlazu isravljaca,nikako NEMA L200 ili slican monolitni stabilizator,za brum ima povratnu spregu...jednom recju ima toliko delova da bi se 99% nasih "konstruktora" cudom cudili -sta ce mu toliko delova za "obican" ispravljac...
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: Nele 10.12.2009. 09:34
Slažem se sa kritikom. Pre nekog vremena, interesovalo me je ponašanje ovih ispravljača, naročito kod upotreba u radioamaterske svrhe. Naravno, najbolji način da se to proveri, bio je analizator spektra. Može se pretpostaviti šta se moglo videti... veoma bogati raznim frekvencijama i harmonicima, koji dalje uništavaju rad radio uređaja. I ne samo njih.
Upotrebljivo, ali daleko od dobrog.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: ajduk 11.12.2009. 00:46
Potpuno se slazem sa komentarima  gore, e sad se pitam koliko mi imamo zestoki takmicara radio-amatera da im obican i skoro djaba prepravljen ispravljac ne odgovara, koliko sam na opegu prisustvovao masa radio-amatera se moze svrstari u verglase na opsegu(tu i ja propadam i velika vecina) cast izuzetcima a izuzetaka je malo sudeci po komentarima, zar ne??? ???, Za Gana i Nela komentari su OK ali ispravljac ipak ima opravdanu primenu za verglase na opsegu, zar ne??
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: gane 04.01.2010. 09:20
Masa ljudi posebno na KT se bavi DX radom i ogromna je greska smatrati da su takmicenja vrh radioamaterske aktivnosti,pogledajte sta je 5BDXCC recimo da ne navodim nista vise.Gluv prijemnik je ogroman problem i ne treba ga uciniti gluvim zbog jeftinog ispravljaca!E sad,i pojam jeftni-treba shvatiti uslovno,sta ako se SMPS pokvari u delu gde mu je regulacija pa izlazni napon pocne da raste?Popravio sam mnogo ispravljaca za PC dok su buli skupi i video sam i takve kvarove.Sto se smetnji tice oni uopste nemaju filter nikakav,ono malo sto ima na ulazu i za sta neki misle da je filter je u stvari filter koji ih po IEE normama obavezuje da ugrade da ispravljac ne bi slao smetnje u mrezu koje bi mogle da smetaju drugim uredjajima kroz napajanje ali za RFI nemaju nista!
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: Peca013 10.02.2010. 05:00
Privukla me tema samo iz razloga sto neka napajanja zaista smetaju , sad zavisi kako se koriste i u koju svrhu .
Rad na 1,8MHz i vise , ovakvi ispravljaci nekada mogu da se filtriraju , bitan je ulaz i narocito izlaz ovog ispravljaca za upotrebu KT stanica .
Uradite jedan eksperiment , postavite feritni prsten koji ima lako da se nadje , kabl VGA monitora ima ferit na prikljucku , izduzen i ima veliki permabilitet sa malo zavojaka .
Moze dosta da odvuce VF koji dolazi ili odlazi bilo gde !
Imao sam nekada davno velikih problema , u rasponu 100KHZ-130MHz , postoje ovakvi problemi kada u ovom spektru pustite AM , SSB modulisan predajnik , kod TV pojacavaca isto kao i za punjace mobilnih , oni takodje mnogo smetnje pustaju , upotreba ovog ferita cak dosta dobro filtrira i fiksni telefon .
Nadam se da ce mnogima koji se bave i oni koji konzumiraju bilo koju pomenutu stvar , sebi da olaksaju probleme koji se nekad cine jako teskim .
1 ferit od monitorskog kabla sa 10 bifilarnim provlacenjem kroz jezgro , moze totalno ugusiti smetnje .
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: gane 18.02.2010. 09:38
Е да ми је да имам тај ферит што угуши сметње-али га нема,давно су људи дигли руке од ферита код компјутера...Сигнал за монитор је у опсегу између 20-30 Мхз,па је теоријски лако угушити то мало сметњи које уноси видео сигнал,али сам теоријски,у пракси тешко.Прво неколико ствари треба раздвојити и разликовати:Дали причамо о сметњама које прави компјутер,монитор,или исправљач и то је једна страна,а друга је дали причамо о сметњама које други радио уређаји праве компјутеру или компјутер прави радио уређају? Неко помену термин "верглаши",они и нису радио-аматери,они су корисници опсега који са аматеризмом немају додирне тачке,никад не воде дневник,не труде се да ураде неко ново поље...њима је добар можда и пуњач акумулатора као исправљач!
  А што се сметњи тиче да се вратимо,јака ВФ поља сметају компјутеру преко прикључака за миша и тастатуру, кроз матичну плочу,кроз модеме или телефонску линију,једноставно је компјутер толико шупаљ за ВФ да не вреди трошити речи.Треба по могућстви набавити неки комп који је лабтоп,са металном кутијом,они су најмање осетљиви на сметње,заборавите на антене које раде са прилагодним кутијама,ту су поља јака и ризикујете да и спалити компјутер,значи низак ниво стојећих таласа на антени,добро уземљење,најбоље ако је баш ВФ уземљење,и лабтоп,све друге варијанте су ризик.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 03.06.2013. 22:31
kako da prepravim druge naojne jedinice od računara?
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: Yu7ntg 04.06.2013. 02:46
Na koje druge napojne jedinice mislis?

Ovaj link ne radi: http://www.crnabara.com/prepravka%20atx%20napajanja.zip (http://www.crnabara.com/prepravka%20atx%20napajanja.zip)

Ova napajanja iz prvog posta sa prepravkama, nisu adekvatno objasnjena, do koliko sme struja da se poveca, ovo je jako vazno jer sam 2 puta probao ove prepravke i zavrsile se trajno, ta su napajanja pregorela, evo i zasto 4 pin ne treba nikako odvajati i razdvajati! Ta nozica iskljucuje napajanje u slucaju nekog povisenog napona ili limita.

Naravno opasno je dirati ili seci pinove 1,2,4,15,16 na tim nozicama je celo napajanje definisano kako ce da radi.

Ne slazem se sa kritikama ovog napajanja jer se ne radi o AT napajanju, drugacija su ATX.
Prednost ovakvog napajanja sto ne trosi veliku struju kada nije optereceno! Za razliku od ogromnog trafoa koji bi zamenio neko napajanje za uredjaj koji ima 100-200w a radi samo na prijemu od nekoliko 100mA pa je vec razmisljanje o ustedi struje, pa cak i za punjace isto.


Do ovakvih prepravki na 30v moze cak do 40v ja sam toliko dobio, tu sad postoji jedna zamka jer do 20v ima 10a na 30v to je jedva 2A na 40v isto 2A.

Diodu koja je bila na +5v nije bas preporucljivo stavljati na mesto za 12v, te brze diode imaju svoja naponska ogranicenja! Neki delovi teksta sa interneta nisu tacna, dok se ne probaju u praksi, ja sam ovu praksu uradio i sad imam dva ista napajanja i koristim za razne upotrebe a najvise za HF-VHF uredjaje i nemam nikakvih problema.
ATX napajanja imaju svoj (stem-baj +5v) a da bi slicno radilo ovo AT starije napajanje, oba koriste ovo kolo TL494 treba mu obezbediti to napajanja na pin 14, +5v da bi moglo da radi od 0,5-15v.

Regulacija napona 0,5v-15v vrsi se na pin 2 skidanjem otpornika sa pin 14, otpornik je 4,7k isti takav je sa pin 2 prema masi 4,7k, to se izbaci i ubaci potenciometar od 10k lin. Naravno levi kraj potenciometra na masi, srednji na pin 2 i desni kraj potenciometra moze da se ogranici nekim trimerom od 10k redno za gornji limit napona.

Da se nebi iskljucivalo napajanje dalje treba uraditi, sa izlaza napona +3+5-5-12 treba ukloniti otpornike, diode, kondezatore, razmotati zuti torus, namotati 40uH to je od prilike ceo prsten premotati, koliko zice stane na celo jezgro, navoj do navoja nije kriticno ali dioda sa hladnjaka mora da bude u rednoj vezi prema izlazu, debljina zice 1,5mm.
Ne zaboraviti pin 1, mora biti prikljucen na 3,6k na masi i sa izlaza +12v 10k, izlazni prikljucak opteretiti sa 330 oma otpornikom od 2w i dovolno je staviti 2200uF 16v paralelno sa 100nF i kraj.
 
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: gane 04.06.2013. 12:29
СЛожио се или не,стави спектралац поред,спануј  педесетак мегахерца, па слика екрана би показала чега све ту има!Максимална излазна струја је одређена снагом на улазу у исправљач и наравно величином језгра,мада,овде треба бити опрезан,са променом фреквенције мења се и снага коју језгро може да поднесе!Поправљао сам уређаје који имају у себи прекидачки исправљач и тестирао сам после поправке,сваки исправљач је имао хармонике и сметње,али,они су били ван радног опсега уређаја.Исправљач од компјутера је са становишта сметњи изузетни лоше направљен,као и сам компјутер уосталом.Посебно је лоше филтриран улаз у исправљач и то не само код компјутера већ и код свих кућних апарата,ТВ и слично...Био сам на стрУчним тренинзима код SONY,TOSHIBA и још неких небитно,али,оно што сам чуо од свих је,да онај филтер на улазу,служи да нека сметња импулсног порекла не уђе у исправљач и тако доведе до лажног окидања и прегоревања транзистора у исправљачу,али,није дизајниран да сметње из исправљача не иду у мрежу.(Ово се може догодити рецимо ако су теллевизор и кухињски миксер на истом проводнику,па како миксер има четкице у мотору,он прави јаке импулсне сметње које ако уђу у исправљач могу да спале транзисторе у исправљачу).Значи,ако би смо такав исправљач затворили у још пар кутија,поставили између "камару"филтера,све то брижљиво испитали спектралцем или у најгорем случају осцилоскопом минималне ширине стотинак мегахерца-могли би да кажемо да имамо добар ефикасан исправљач.Уз пут,треба да се осигурамо,да сам исправљач,не може да се поквари тако да му напон буде већи од номиналног,јер ако није тако,онда квар на исправљачу доводи до спаљивања уређаја који (за озбиљне уређаје) десетинама пута ценом премашује цену исправљача,па би било "џаба сте кречили"...
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: Yu7ntg 04.06.2013. 14:14
Pozdrav Gane
Kvalitet ovog napajanja je naslov, link ne radi i to je neka vrsta marketinga ili nesto slicno...
Kvalitet moze da se dobije ako se ovako uradi kako sam napisao, napajanje ima izuzetno stabilan napon do 16A, preko toga nisam imao dalje cime da ga opteretim, pad napona mi je na toj struji 0,08v sto je vise nego ocekivano.
Kratke spojeve mogu da pravim i zastita radi.
Ja nemam smetnje i nemam potrebu da stavljam analizator spektra jer mi je dovoljna stanica, blizu mobilna antena i akumulator kako bih uporedio odakle dolazi smetnja! Toga nema i ima jedino kada iskljucim uzemljenje ali uzemljenje je neophodno bas zbog smetnji koje pravi svako impulsno napajanje koje radi u opsegu 15-100khz.

 
> Максимална излазна струја је одређена снагом на улазу
Ovde je to drugacije, struja jeste maksimalna samo ako je ispravljac opterecen!

> са променом фреквенције мења се и снага коју језгро може да поднесе!

Postoji teorija o tome ako se snaga menja, ovde se to ne radi, frekvencija je fiksna i ona se definise na pin 5, nije bilo reci oko toga a kada je vec spomenuto 1nF > 50khz, 1,5nF >40khz, 2,2nF >25khz mozda ovo nekome zatreba ali to ne treba menjati kao sto je rekao Gane samo ako se menja trafo!

> Поправљао сам уређаје који имају у себи прекидачки исправљач и тестирао сам после поправке,сваки исправљач је имао хармонике и сметње,али,они су били ван радног опсега уређаја.

Ovde se meni dogadjalo da sam cuo smetnje i u opsegu ali naravno smetnje su mi nestale sa uzemljenjem i premotavanjem zutog torusa! Smetnje se cuju kao shum od napajanja.

> Исправљач од компјутера је са становишта сметњи изузетни лоше направљен,као и сам компјутер уосталом.

Kompijuter ima u sebi jos jedan inpulsni ispravljac koji obara napon sa 3,3v i smanjuje dalje opet sa nekoliko pretvaraca napona na nize napone od 1-2,5v otuda je ta smetnja, sa ekstra losim i ponekad naduvenim kondezatorima (extra kvaliteta) :(
Najlosije napajanje po pitanju smetnji je uradjeno sa kolom SG6105 i nesto manje smetnji pravi UC3842...

> Посебно је лоше филтриран улаз у исправљач и то не само код компјутера већ и код свих кућних апарата,ТВ и слично...Био сам на стрУчним тренинзима код SONY,TOSHIBA и још неких небитно

Bitno je jer ti uredjaji  nemaju uzemljenje ni jedan od navedenih a ovo je ipak prepravka napajanja.

Ovde ima nekoliko problema koje si naveo pokusacu da razdvojim ono sto se ne sastavlja.

>оно што сам чуо од свих је,да онај филтер на улазу,служи да нека сметња импулсног порекла не уђе у исправљач и тако доведе до лажног окидања и прегоревања транзистора у исправљачу,али,није дизајниран да сметње из исправљача не иду у мрежу.(Ово се може догодити рецимо ако су теллевизор и кухињски миксер на истом проводнику,па како миксер има четкице у мотору,он прави јаке импулсне сметње које ако уђу у исправљач могу да спале транзисторе у исправљачу).

Taj filter na ulazu sluzi da smanji i smetnje od impulsnog ispravljaca, taj impuls je dosta jak za feritni trafo, prenose se smetnje preko greca ako nije svaka dioda blokirana kondezatorom!
Te impulsne smetnje od kuhinjskog miksera nece moci da prodju od 100uF blokadom koje stoji u napajanju, naravno ako ovaj kondezator nije osusen.

> Значи,ако би смо такав исправљач затворили у још пар кутија,поставили између "камару"филтера,све то брижљиво испитали спектралцем или у најгорем случају осцилоскопом минималне ширине стотинак мегахерца-могли би да кажемо да имамо добар ефикасан исправљач.

I pored svega toga navedenog imamo los ispravljac. Instrumenti cute a smetnje sa prikljucenog akumulatora nemamo.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: gane 09.06.2013. 06:50
И ја сам веровао у неке од изнетих тврдњи док нисам био на обуци код призвођача.И цео микрофарад је мало да спречи сметњу да уђе у исправљач рецимо кад се миксер искључи у тренутку врха мрежног напона (врха по ипсилон оси),па кад се на то дода врх индукције четкаша напон зна да пређе 1000 волти...Иначе.сметња смета радили или не радили такмичења,неко помену да не ради такмичења па му сметње и нису важне...SONY је штампао лепу интерну скрипту за своје тренинг центре само о прекидачким напајањима,али ,не смем да је копирам и окачим на нет,пише да је то забрањено  без њихове дозволе.Једна дигресија,није за тему али може бити део ње!Поправљам апарате за варење са свич исправљачима,и од њуди често чујем ову причу:на исти продужни кабл прикључи апарат и брусилицу,па кад прекине да вари узме брусилицу да пребруси вар а апарат остави искључен,после брушења покуша да даље вари и види да је апарат "гецркн".Један је баш два пута био и саветовао сам да или апарат прикључи на другу фазу,или,да апарат гаси док ради брусилица-није се више вратио са кваром.По мени ово значи да је сметња од четкаша у брусилици прошла у апарат,лажно су провели фетови у апарату и страдали су!Иначе може да се направи исправљач који може да ради без оптерећења и који не може,који трпи кратак спој и који не трпи,о томе може пуно да се прича,једни раде са константном фреквенцијом па мењају ширину импулса,други мењају фреквенцију зависно од струје,има ту много приступа а чим их је много значи да ни један није доказан као најбољи и искључиво добар!
  Погрешно је веровање да линерани редни исправљачи (са трансформатором и трамзистором) не праве сметње,праве их обично испод два мегахерца и то много.Погрешно је веровати да кроз стабилизатор рецимо 7812 не може да прође ништа више од 12 Волти,чак и 30 волти прође врло лепо ако су импулси врло кратки...
Срећом ово није ни важно за обичног радио аматера...
Поздрав
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: Yu7ntg 09.06.2013. 13:17
Eto cak i takav snazan aparat za varenje nema zastitu na gejtu, kao da su u ''vazduhu'' a cinjenica da chetkice stvaraju velike smetnje i na C-mos kola, navescu primer, moj komsija udaljen je preko 30m busilicom izazvao je smetnje na video kameri, dok na HF bandu je bilo cisto bez smetnji.

Sto se tice takmicenja, sve pre takmicenja se proba pa tek onda za koriscenje. Jedno obavestenje za korisnike impulsnih ispravljaca, nemojte startovati agregate sa ukljucenim ispravljacem, desice se havarija!

Da se vratimo temi, ja sam se bazirao najvise za TL494 impulsne ispravljace pa sam u tom pravcu pisao ovo sve do sada. Postoje ista kola sa drugacijim natpisima, neki to vec znaju, neki ne TL494, KA7500, IR3M02 potpuno su isti, mozda ima i cetvrti koji nisam video, mozda neko zna?

> раде са константном фреквенцијом па мењају ширину импулса,други мењају фреквенцију зависно од струје,има ту много приступа а чим их је много значи да ни један није доказан као најбољи и искључиво добар!

Pa moze se reci da je ovaj dobar, kod ovog impulsnog ispravljaca se kontrolise rad na vise tacaka kako sam naveo, cak i pobudni tranzistori povratno vracaju naponske impulse u ovaj chip.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 09.06.2013. 17:11
evo jedne napojne jedinice MSI KY-400ATX P4
230V 5A 50/60HZ
XX+5V N +3,3V totoal O/P 135W xx+5Vsb=2.0AXX
dali zadovoljava? meni je potrebna za napajanje alinca dr112.
samo ovu kada upalim ventilatori nerade ima dva.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: Yu7ntg 09.06.2013. 20:05
Treba prespojiti zelenu zicu sa bilo kojom crnom i tek onda ce raditi. Ovo spajanje vazi i za ostala kompjuterska napajanja. Evo jedan koristan link sa shemama http://danyk.cz/s_atx_en.html (http://danyk.cz/s_atx_en.html)
Ne znam taj alinco dr112 da li moze i na koliko radi A/V.
Pozdrav
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 09.06.2013. 20:22
evo nekih podataka za ovaj alinco:
http://www.alinco.com/pdf.files/Instruction/Mobile/dr110_112_410insweb.pdf (http://www.alinco.com/pdf.files/Instruction/Mobile/dr110_112_410insweb.pdf)
ono što me još zanima dali se na ovoj napojnoj jedinici kada se prepravi mogu napraviti dva izvoda jedan od 20A a drugi recimo do 15A?
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 09.06.2013. 20:36
što se tiče alinca znam da  ima dvije izlazne jačine 5W i 45 W.
evo sa neta: http://www.alinco.com/usa.html (http://www.alinco.com/usa.html)
još me zanima vezano za ovu napojnu jedinicu je to koliko izlaza se može napraviti na njoj, recimo meni bi trebala dva jedan od 20A a drugi recimo do 15A?
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: Yu7ntg 09.06.2013. 20:41
Mislim da to ne moze i moraces za ovih 10A koliko je potrebno za Alinco da prespojis puno zutih zica u jednu tacku to ti je za buksnu +12v isto tako i crne zice, da bi bio sto manji pad napona na kablovima, jedan taj prikljucak sa 4 zice nije dovoljan da isporuci struju preko 3,5A. Znaci sto vise zutih zica spojeno u jednu tacku na buksnu za + i da budu iste duzine, isto i za crne zice. Crvena se ne koristi ona je samo +5v.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 09.06.2013. 21:09
Mislim da to ne moze i moraces za ovih 10A koliko je potrebno za Alinco da prespojis puno zutih zica u jednu tacku to ti je za buksnu +12v isto tako i crne zice, da bi bio sto manji pad napona na kablovima, jedan taj prikljucak sa 4 zice nije dovoljan da isporuci struju preko 3,5A. Znaci sto vise zutih zica spojeno u jednu tacku na buksnu za + i da budu iste duzine, isto i za crne zice. Crvena se ne koristi ona je samo +5v.
dali trebam neke prepravke napraviti i na štanpanoj ploči jer sam vidjeo ovdje na ovoj temi da bi trebao izbacivati neke otpornike i diode?
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: Yu7ntg 09.06.2013. 22:03
Ne znam sta da ti odgovorim, ali bolje nemoj nista unutra da prepravaljas, jedno pitanje za tebe, da li si uspeo da startujes napajanje?
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 09.06.2013. 22:06
nisam još probao.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: Yu7ntg 09.06.2013. 22:12
Ako bude proradilo kad spojis zelenu sa crnom, mozes jedino ako ti smeta ostatak zica da odseces, to su narandzasta,siva,plava,ljubicasta,crvena i bela.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 09.06.2013. 22:15
Ne znam sta da ti odgovorim, ali bolje nemoj nista unutra da prepravaljas, jedno pitanje za tebe, da li si uspeo da startujes napajanje?
šta je sa ostalim žicama. ovim crvenim one su +5,5V? ostale žice: plava, ljubičasta, kafena, bjela,narandžasta,siva?
dali njih trebam ostraniti?
ako ove žute žice spojim u jednu kao i ove crne dali ću doboti 10A koiko mi je i potrebno za napajanje alinca?
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 09.06.2013. 22:16
Ako bude proradilo kad spojis zelenu sa crnom, mozes jedino ako ti smeta ostatak zica da odseces, to su narandzasta,siva,plava,ljubicasta,crvena i bela.
ok hvala 73 ovdje Konjic BiH.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 09.06.2013. 22:24
Ako bude proradilo kad spojis zelenu sa crnom, mozes jedino ako ti smeta ostatak zica da odseces, to su narandzasta,siva,plava,ljubicasta,crvena i bela.
prespojio sam i rade obadva ventilatora. hvala na pomoći jer sam početnik u elektronici i radioamaterstvu.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: aleksandar_sabac 09.06.2013. 22:27
Ja sam sa napajanjem iz priloga napajao istovremeno dva uredjaja (oba u predaji istovremeno), jedan je izbacivao 70-80W (Kenwood ts440s) snage a drugi 45W (Yaesu FT212RH).
Nisam merio struju ali sam merio pad napona koji je iznosio manje od 0,5V pri maksimalnom opterecenju koje sam mu ja mogao zadati sa mojim uredjajima a napon koji je bez opterecenja je 12,7V. Nijednom nije zakazao a nikakvih problema nisam imao ni u predaji ni u prijemu. Na prijemu sam pravio poredjenje napajajuci HF uredjaj akumulatorom i doticnim napajanjem. Nikakav sum, harmonik i sta ti ja znam nije se pojavljivao napajajuci sa ovog ispravljaca. Koliko sam se informisao to je serversko napajanje. Prvo sam mislio da unosi smetnje ali se ispostavilo da je to ipak komsijina susara za drvenu gradju sa sijaset trofaznih motora. Nikakve prepravke nisu vrsene na njemu. Jedina mana mu je ventilator koji non-stop radi pa stvra manju buku. Mada to meni ne smeta jer uvek radim sa slusalicama. Kupio sam ga od Zeljka iz Backe Palanke YU7FA i nisam se pokajao.
Jedno ATX napajanje sam prepravio po nekim semama sa interneta i dobro je radilo na UKT ali na KT talasima sam cuo samo njega i one koji dolaze sa 10 i vise dB preko. I nije dugo trajalo jer ga je 45W iz UKT uredjaja skembalo posle par minuta. Na 5W je radilo sasvim solidno.
Pretpostavljam dakle da ima i do kvaliteta izrade napajanja. Compaq je ipak ozbiljna firma a kod nas je najveca prisutnost ne brendiranih kineskih proizvodjaca. I ovaj Compaq je iz Kine ali ipak sa malo visim standardima izrade.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: Yu7ntg 09.06.2013. 22:44
Seid, polako i sve po redu zato sam te i pitao na pocetku da li radi napajanje, mada ove informacije koje sam ti dao imas sve ovde na internetu, ako nesto zaskripi pitaj ali i citaj odgovore, pozdrav.

Odlicno napajanje Aleksandre, ja nisam video ovo napajanje i bas me zanima sta je unutra pa cu potraziti shemu, svidja mi se koju struju moze da daje 32A to je bas lepo i dovoljno.
Ako neko ima shemu od tog napajanja neka je postavi.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 09.06.2013. 23:00
Seid, polako i sve po redu zato sam te i pitao na pocetku da li radi napajanje, mada ove informacije koje sam ti dao imas sve ovde na internetu, ako nesto zaskripi pitaj ali i citaj odgovore, pozdrav.

Odlicno napajanje Aleksandre, ja nisam video ovo napajanje i bas me zanima sta je unutra pa cu potraziti shemu, svidja mi se koju struju moze da daje 32A to je bas lepo i dovoljno.
Ako neko ima shemu od tog napajanja neka je postavi.
Hvala prijatelju, napojna jedinica radi, kada se spoje zelena i crna, sutra spajam sve žute u jednu kao i crne. ostatak izbacujem samo ću ostaviti sivu da mogu postavit lampicu kao signal da je upaljeno.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: Yu7ntg 09.06.2013. 23:16
Dobro je da ti radi to napajanje, neki su cak stavljali odmah buksne na kucistu, kako se ko snadje.
Evo jos nekih sitnica u vezi ventilatora, vezite zener diodu 2,7v redno to ce biti dovoljno a smanjice buku.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 10.06.2013. 17:34
Dobro je da ti radi to napajanje, neki su cak stavljali odmah buksne na kucistu, kako se ko snadje.
Evo jos nekih sitnica u vezi ventilatora, vezite zener diodu 2,7v redno to ce biti dovoljno a smanjice buku.
hvala prijatelju, postavljam buksne na kućištu kao i signalnu lampicu, mislio sam postaviti voltmetar imam jedan mali od starog mrs 440 10 uređaja.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: Yu7ntg 10.06.2013. 21:57
Nemoj direktno vezivati taj instrument, pregorece namotaj, stavi 47k trimer redno i otpornik 10k, podesi na sredinu trimer pa vidi.
Signalna lampica, kakva je?
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 10.06.2013. 22:35
Nemoj direktno vezivati taj instrument, pregorece namotaj, stavi 47k trimer redno i otpornik 10k, podesi na sredinu trimer pa vidi.
Signalna lampica, kakva je?
nisam još odlučio, koju preporučuješ?
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: Yu7ntg 10.06.2013. 22:39
Zelenu led diodu 5mm sa otpornikom 1k, na 12v prikljuci.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 10.06.2013. 22:48
Zelenu led diodu 5mm sa otpornikom 1k, na 12v prikljuci.
hvala, inače dotro radi, kada alinca koristim na sipleksu odlično ide s9 je a kada ga koristim na repetitoru slabo ide.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 10.06.2013. 22:51
Zelenu led diodu 5mm sa otpornikom 1k, na 12v prikljuci.
imaš možda šemu kako da ih spojim redno?
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: Yu7ntg 10.06.2013. 22:56
Da redno.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 13.06.2013. 16:52
Da redno.
imam 5 zutih i 13 crnih žica, dali da ostavim 5 crnih žica a ostatak da odsječem?
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: Yu7ntg 13.06.2013. 22:37
Stavi koliko moze da stane za jednu buksnu, nije vazno koliko zica ima ali je bitno da su jednake duzine, posebno zute i crne.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 14.06.2013. 16:50
Stavi koliko moze da stane za jednu buksnu, nije vazno koliko zica ima ali je bitno da su jednake duzine, posebno zute i crne.
to sam uradio, iste su dužine sve žice, nisam stavio buksnu nego ovako: (http://imageshack.us/a/img27/4262/tn6m.jpg)
na poklopcu ću postaviti voltmetar.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: Yu7ntg 14.06.2013. 22:36
Obrati paznju na ovaj sraf u sredini koji si stavio, da ne dodje do kratkog spoja?
Dobro si to uradio ali mogao si u luster-klemu da ubacis zice, ove zice na izlazu ako su kratke mogu da izdrze 10A ali ako su dugacke preko 300mm onda je to do 3A.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 15.06.2013. 13:12
Obrati paznju na ovaj sraf u sredini koji si stavio, da ne dodje do kratkog spoja?
Dobro si to uradio ali mogao si u luster-klemu da ubacis zice, ove zice na izlazu ako su kratke mogu da izdrze 10A ali ako su dugacke preko 300mm onda je to do 3A.

ovo je samo privermeno, misliš ove izlazne dvije žice crvenu?  dugačke su oko 35 Cm tao su mi došle uu uređaj.
danas sam mjeri izlaznu struju, kada je ugašen primopredajnik struja je 12,3V, kada upalim primopredajnik bez predaje 11.96V, kada idem u predaju sa 45W struja je 11.98V a na 5W 11.79V pokušao sam mjeriti amperažu al neide kada pokušam dođe do kratkoh spoja. da napomenem da je multimetar  Uni-t.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: aleksandar_sabac 15.06.2013. 21:11
Pozdrav,

Kako si merio amperazu kad je doslo do kratkog spoja i moze li ampermetar da ti izmeri toliku struju?
Ampermetar (unimer) treba da vezes u red sa potrosacem da bi izmerio struju koju uredjaj povlaci.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 15.06.2013. 21:52
Pozdrav,

Kako si merio amperazu kad je doslo do kratkog spoja i moze li ampermetar da ti izmeri toliku struju?
Ampermetar (unimer) treba da vezes u red sa potrosacem da bi izmerio struju koju uredjaj povlaci.
ovaj moj multimetar da tako kažem mjeri maksimalno 10A
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 23.06.2013. 20:20
poslušao sam YU7NTG i postavio buksne
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: e78zz 01.06.2014. 23:41
http://www.tehskolasabac.edu.rs/nastava_materijali/nastavni_2012/Napajanje%20racunara-3.deo.pdf (http://www.tehskolasabac.edu.rs/nastava_materijali/nastavni_2012/Napajanje%20racunara-3.deo.pdf)

http://www.qrp4u.de/docs/en/powersupply/index.htm (http://www.qrp4u.de/docs/en/powersupply/index.htm)
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: e78zz 20.06.2014. 17:42
Napojio sam HF uredjaj sa 12v iz neke kineske jeftine atx napojne jedinice za racunar i po uhometru i s-metru ne unosi sum u prijemnik.
Proverio sam ham-bandove i na analizatoru spektra.
Nisam video sum od napojne jedinice u ham opsezima.
Dali je kod mene sve dobro oklopljeno, ili nesto drugo neznam, jer se ne razumijem najbolje u teoriju, elektroniku,  seme i to, ali kod mene je prijem ok.

Sad me je ovo malo zainteresovalo pa cu cim pre da pokusam prilagoditi par elemenata na izvodu +12v tako da probam duze opteretiti napojnu jedinicu potrosacem 20A da vidim dal ce nesto da se desi pa cu napisati.

Ako HF uredjaj moze da radi pouzdano na atx napajanje to je jeftino resenje napajanja.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 13.07.2014. 21:30
Malo da osvježim temu evo jedan link gdje je čovjek na jedan jednostavan način prepravio napajanje i sa 12v podigao na 13.8V napon.
evo link: http://www.transmission1.co.uk/viewtopic.php?f=34&t=17983&sid=7c52e613e69de13e6cf93ee7f32df8bc (http://www.transmission1.co.uk/viewtopic.php?f=34&t=17983&sid=7c52e613e69de13e6cf93ee7f32df8bc)
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: e78zz 17.07.2014. 17:49
Nisam nesto imao vremena ali probao sam predaju HF uredjaja na napojnu jedinicu za comuter.

Na 12V DC ne na 13,8VDC, na FRQ i ANT koja je rezonantna na FRQ koju sam koristio prakticna situacija je sledeca:

- RIG 13,8VDC/20A
- napojna jedinica (zbirno) 12VDC/15A
- 80% od 100%  TX iskoristenja (prema u rig ugradjenom power-metru).
- Uradio nekoliko klasicnih CW I SSB veza (RST,QTH,OP) i nije bilo nikakvih problema.

Napominjem da sam na napojnoj jedinici od 15A (odsekao sve izvode +12VDC i sve GND i ubacio izlazne kablove oko fi oko 5mm izmedju ispravljaca i RIG-a (oko 30cm par namotaja kroz feritni prsten od tv split trafoa).
Nisam prepravljao izvod na 13,8VDC vec cisto bez ikakvih prepravki probao kako to radi na napojnu jedinicu iz starog computera.

Verovatno bi se sa malim prepravkama moglo postici nesto bolje ali napominjem  teorija mi nije jaca strana i nisam dirao nista unutar napojne jedinice.
Naslov: Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
Poruka od: seid 18.07.2014. 22:29
evo kako sada izgleda mada nije još završeno jedno atx napajanje u novoj kutiji od tv stabilizatora napajanja:
pripreme:

ofarbano: