Radista Forum

Razno => Početnici pitaju => Temu započeo: dario77pd 14.12.2014. 23:16

Naslov: kenwood th-79 problem sa displejom
Poruka od: dario77pd 14.12.2014. 23:16
Postovanje svim clanovima ovog sajta
Vlasnik sam rucne radio stanice kenwood th 79 dual bander i prije nekog vremena sam morao mijenjati flat kabal na displeju.
Poslije popravka kabla, na displeju se pojavilo umjesto broja frekvencije samo ch1 i ch2. Sve sam pokusao ali nece da mi vrati frekvencije. Molio bih za pomoc ako je neko upoznat sa problemom ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???
 unapred zahvaljujem
Naslov: Odg: kenwood th-79 problem sa displejom
Poruka od: BPD 17.12.2014. 01:17
Radio-stanicu TH-79 sam u rukama imao pre mnogo godina, pa ću pokušati po sećanju da ti pomognem.

Frekvencija na displeju može da ti se ispiše u nekoliko slučajeva.

1. Kada si u VFO modu. Ovo je najjednostavnije, ali nije tvoj slučaj jer se tebi ispisuju oznake kanala (Ch0 do Ch79, ukupno mogućih 80 kanala), što znači da si u modu memorisanih kanala.

2. Kada imaš programirane memorijske kanale, radio-stanica dozvoljava da im dodeliš imena, kako bi ih lakše identifikovao. Oni to nazivaju "identifier", skraćeno ID. Ime kanala može da sadrži najviše 7 karaktera (slova, cifre i još neki simboli). Za ime kanala možeš da izabereš frekvenciju i da tako programiraš ID. Na primer, programirao si u Ch1 repetitorski kanal 145.600 (po starim oznakama to je R0, a po novim RV48). Ako ne programiraš ime, pojaviće ti se Ch1. Uobičajeno je da se kao ime upiše oznaka kanala, na primer RV48 (ili R0, ili čak obe oznake: RV48-R0, pošto je to 7 karaktera). Medjutim, ti možeš umesto oznake kanala kao ime da upišeš frekvenciju, recimo prijemnu 145600 (6 karaktera-cifara) ili 145.600 (ima 7 karaktera). Tada ćeš kao ime kanala imati frekvenciju.

3. Ako se dobro sećam, postoji još jedna funkcija na toj stanici, a to je način prikazivanja kanala na displeju. Uključenjem i isključenjem ove funkcije (channel display function) menja se prikaz na displeju izmedju oznake kanala Ch (ili upisano ime) i frekvencije. Ova funkcija se uključuje/isključuje tako što dok je stanica isključena pritisneš taster <BAND> i onda uključiš stanicu. Na isti način se funkcija isključuje. Za ovo nisam 100% siguran, pišem po sećanju, a ipak je prošlo mnogo godina :) U svakom slučaju, nadam se da imaš uputstvo za rukovanje, tamo sigurno ima opisano sve ovo. A možeš i samo da probaš - ovo ne resetuje memorisane kanale.