Radista Forum

Radionica => Vojni telekomunikacioni uređaji => Temu započeo: 9a3ejo 02.03.2014. 20:39

Naslov: RUP-15 zapeo na frekvenciji ?
Poruka od: 9a3ejo 02.03.2014. 20:39
Prije svega da se predstavim zovem se Josip (9A3EJO) i početnik sam u radioamaterizmu pa vas molim za razumjevanje.  Evo nakon dugo vremena  uspio sam nabaviti jedan kratkovalni uređaj točnije PD-8 uparen sa inverted V antenom, imam problem kada želim namjestiti frekvenciju tastar "D" za područje rada radi ali tasteri "E","F","G" nereagiraju ama baš ništa  kako da ih i nediram, dali mi netko od vas može pomoći da otklonim taj kvar ako je to moguće, bio bih vam jako zahvalan na bilo kakoj pomoći. I ispričavam se Administratoru ako sam pogriješio sa temom..
Naslov: Odg: RUP-15 zapeo na frekvenciji ?
Poruka od: Yu7ntg 03.03.2014. 23:27
Bilo kakav odgovor, za ovaj problem kao pocetnik i za prvu pomoc, mozes skinuti shemu sa ovog sajta i premeriti napone na modulima, ono najosnovnije moras imati, onako kako pise pa onda nastavi da opisujes kakve probleme imas, narvno voltmetar uzmi i pocni.
73
Naslov: Odg: RUP-15 zapeo na frekvenciji ?
Poruka od: 9a3ejo 04.03.2014. 19:13
Kolega Yu7ntg zahvaljujem na savjetu bacam se na skidanje shema i mjerenje a napredak tj rezultate cu kasniej napisati. 73
Naslov: Odg: RUP-15 zapeo na frekvenciji ?
Poruka od: 9a3ejo 09.03.2014. 12:56
Poštovani evo izmjerio sam napon i nigdje 60V  nego sam primjetio da mi se tranzistor ( TR52) ( modul 5250)  BFJ 48 504 gadno grije hmm  izgleda da je odradio svoje  :-[  možete mi perporučiti neki zamjeniski tranzistor pa da ga nabavim  ako je to u pitanju ?  (http://s2.postimg.org/9teqe5hph/Pretvarac_napona_60_V.jpg) (http://postimg.org/image/9teqe5hph/)
PS: riješen problem sa napajanjem bila neispravna dioda (D51) sada opet imam napajanje od 60V hmm ali opet tasteri nereagiraju ?? Uređaj je spojen na ispravljać, a pin 9 i 5 su spojeni na plus pol  pin 6 na minus te pinovi 7 i 8 su zajedno spojeni (http://s29.postimg.org/c5bqvwhqb/IMG_20140123_204000.jpg) (http://postimg.org/image/c5bqvwhqb/), Evo uplod-ao sam video na Youtobe pa ako moze pomoci ipak video puno vise znace nego da se ja raspisem hehe 73 Josip 9A3EJO  RUP 15 (http://www.youtube.com/watch?v=v1SMDbmoRp8#)
Naslov: Odg: RUP-15 zapeo na frekvenciji ?
Poruka od: Yu7ntg 12.03.2014. 14:09
Da li si proverio na dekadama E,F,G da li ima +8v ako nema onda je problem u ''stabilizator napona 2600T''  tu ima i +4,3v. Proveriti napone na modul ''Ramp generator 2500T'' cest problem polazi sa te ploce.
Predhoni tvoj opis lici na proboj nekih kondezatora za filtraciju +60v, jos bitna stvar da dioda ili neki poluprovodnik cim se greje ili pregrejava, znaci da radi ali trpi zbog necega?
Naslov: Odg: RUP-15 zapeo na frekvenciji ?
Poruka od: 9a3ejo 12.03.2014. 22:28
Poštovani kolega Yu7ntg  hvala  u vezi savjeta za Ramp generator 2500T i savjet za diode te poluvodiće ipak početnik sam i zaljubljenik u elektroniku te željan znanja hehe  ;), provjerio sam sve mjerne točke i izgleda da je on ( Ramp generator) u pitanju a dobio sam sljedeče vrijednosti na MT-ima MT01-3,9V  MT02-57V  MT03-2V  MT04-1,6V
MT05-1,6V i MT06-60V, ehh sad treba još samo naći uzrok u tome,  kolega Yu7ntg  hvala ti na svakome prijedlogu to jako cijenim sa poštovanjem
9A3EJO

Evo i video 'Ramp generator 2500T mjerne tocke MT: 01,02,03,04,05,06 (http://www.youtube.com/watch?v=DI1sKqN563M#)
Naslov: Odg: RUP-15 zapeo na frekvenciji ?
Poruka od: Yu7ntg 12.03.2014. 23:20
Nema na cemu, tu smo da pomognemo jedni drugima, moja zelja da to popravis pa da se cujemo.
Dok se to ne bude desilo imaces jos dosta toga da naucis, sada se stvar polako dodatno komplikuje, ja bas nebih bio 100% siguran da je neispravan ''Ramp generator'' vidim po tvom merenju da nedostaju naponi na tackama MT04 i MT05, to je problem od jos dva modula koji ne daju dovoljno napona onih -2v pa ces imati dodatni posao da premeris napone +8v da li imas tu a verovatno da nema illi su crkli ovi moduli, ''Treci mesac s filtrom 2000'' odatle dolazi ovih -2v i taj isti napon dolazi sa modula ''Cetvrti mesac s filtrom 2100''
To kad pronadjes onda se nastavlja dalje u potrazi a ako proradi,,,,cuce se :) 73
Naslov: Odg: RUP-15 zapeo na frekvenciji ?
Poruka od: 9a3ejo 13.03.2014. 21:44
Kolega evo izmjerio sam napone na obadva mješaća (modul 2000) vrijednosti su 7.8V i 1.04V  te (modul 2100)  vrijednosti su 7.8V  i 1.04V, hmm dali me možeš što bih još moglo biti hehe i da oprosti mi što sam dosadan "naporan" hehe ;)
Naslov: Odg: RUP-15 zapeo na frekvenciji ?
Poruka od: Yu7ntg 13.03.2014. 23:14
Nisi "naporan"  zato sto se radi o konkretnim stvarima, to nece da radi pa nece :) ali ajde da to nekako izmenimo iskustvo bez dodatne informacije tesko cemo uci u trag, mada si ti jedan deo otklonio, za sad nemam ideju sta i kako dalje traziti, sigurno jos neki napon fali...
Bilo bi lepo da se jos neko prikljuci u potragu za ''nekim'' naponima koji nedostaju.

Bilo bi dobro da probas sa ispravnim modulima 2000 i 2100 pa onda da zamenom budes siguran koji ne radi, to je laksa kombinacija, teza da ispravno promenis tranzistore na tim modulima ako ima neispravnih, treba ti ispitna ploca za module, lakse bi to popravio i nasao kvar ako ga ima.
Naslov: Odg: RUP-15 zapeo na frekvenciji ?
Poruka od: 9a3ejo 23.03.2014. 17:14
Heh hvala kolega, ah teško je ovdje kod mene nabaviti  ili posuditi ispravne omdule za probu ali pokušat ču nešto riješiti hmmm
Naslov: Odg: RUP-15 zapeo na frekvenciji ?
Poruka od: RoRa 10.04.2014. 14:53
Za popravku složenijeg RF sklopa, takav je sintetizator primopredajnika PD8, pored dobre volje potrebno je poznavanje principa rada navedenog sklopa kao i posedovanje bar nekih mernih uređaja.

Sintetizator ( sklop 1000) se može posmatrati kao svojevrsni petostruki superheterodinski prijemnik koji signal "prijemne" frekvencije ( izlazni napon naponom upravljanih oscilatora (VCO) u RF stepenima primopredajnika) konvertuje u signal niske (15KHz) međufrekvencije. U diskriminatoru, odstupanje ove MF od 15 KHz služi za generisanje napona potrebnog za korekciju frekvencije naponom upravljanih oscilatora u RF stepenima PD8. Generator rampe olakšava, prilikom promene frekvencije rada primopredajnika, ulazak u stabilno stanje sintetizatora.

Prema opisu problema sa PD8, nema napona -2V na izlazima trećeg i četvrtog mešača kao i diskriminatora, problem  najverovatnije  potiče od prvog, drugog i eventualno trećeg mešača sa pripadajućim lokalnim oscilatorima (prva i druga frekventna dekada odnosno oscilator 17MHz.) Prisustvo napona od -2V znači da u navedenim modulima postoji korektan (izlazni) RF napon, nastao u procesu mešanja ulaznog signala i izlaza pripadajućeg lokalnog oscilatora. Odsustvo ovoga napona u trećem mešaču znači da se problem nalazi negde ispred (u električnom smislu) trećeg mešača ili u samom trećem mešaču odnosno njegovom oscilatoru.

Prvi korak u sužavanju kruga oko problematičnog modula je detekcija, da ne kažem merenje, RF napona na ulazima navedenih mešača. Ako na raspolaganju ne stoji cevni odnosno RF voltmetar, može poslužiti i jednostavna diodna sonda (kao indikator) priključena na ulaz digitalnog multimetra. Veličine pomenutih napona date su na pripadajućim šemama veza mešača. 
Naslov: Odg: RUP-15 zapeo na frekvenciji ?
Poruka od: 9a3ejo 19.04.2014. 16:20
Kolega hvala vam na odgovoru  potrudit cu se  korak po korak popravljati uređaj ipak još sam laik za neke stvari hehe...
Naslov: Odg: RUP-15 zapeo na frekvenciji ?
Poruka od: Backo2 08.11.2014. 13:36
поздрав за све учеснике на форуму од баћка из подгорице зелио бих питати зеја у вези проблема са рупом 15 тј ѕапећа на фреквенцији имам исти проблем и већ дуго га не могу ријешити чак ни промјеном свих панела до којих сам успио доћи па молим ако сте у могућности да ми одговорите како сте ријешили овај проблем напоминјем да сам почетник и да у црној гори нема мајстора који познају ову проблематику унапријед хвала баћко подгорица
Naslov: Odg: RUP-15 zapeo na frekvenciji ?
Poruka od: 9a3ejo 21.11.2014. 11:04
Pozdrav prijatelju evo ja se još mučim sa tim problemom ali evo nadošao sam do zakljužka da je regulator napona ili ti modul br 2600T neradi dobro u biti nedaje vrijednosti koje treba davati pa sam sad u potrazi  za tim modulom da isprobam jeli samo on u pitanju ili još nešto ljep pozdrav od 9A3EJO Josip JN85VG
Naslov: Odg: RUP-15 zapeo na frekvenciji ?
Poruka od: Mikeli 24.11.2014. 22:50
Pozdrav za ucesnike foruma. Neka se javi Backo, mozda mogu pomoci. Pozdrav!
Naslov: Odg: RUP-15 zapeo na frekvenciji ?
Poruka od: RoRa 26.11.2014. 10:00
Pre petnaestak dana Baćku sam uputio privatnu poruku slične sadržine. Nije se javio. Teško je shvatiti ponašanje naših ljudi u, naizgled, jasnim situacijama.
Naslov: Odg: RUP-15 zapeo na frekvenciji ?
Poruka od: Mikeli 28.11.2014. 15:22
Zdravo RoRa. Iz Podgorice sam, pa rekoh sebi, daj da pomognem covjeku. Imam PD-8 koji radi, i jos jedan ili dva u djelovima. Ne uzimajte k srcu.