Radista Forum

Razno => Početnici pitaju => Temu započeo: ggoorraannbgd 02.07.2013. 10:08

Naslov: gubljenje signala
Poruka od: ggoorraannbgd 02.07.2013. 10:08
poštovanje
imam dipol za 14 mhz i skoro svakodnevno radim na toj frekvenci. Taj dipol sam postavio na krov zgrade (11 sprat) pre tri meseca. Dešava se ponekad da signal neke stanice pada i nakon nekoliko skundi (ili desetine skundi) ponovo bude jak i tako se ponavlja. A nekada se to i ne dešava, jake stanice iz Rusije konstantno dobro čujem bez oscilacija. Kada mi se to dešava da se signal smanji ni moj sagovornik ne čuje jasno mene a kada se signal vrati dobro me čuje. Nema pravila kada se to dešava.
Može li neko da mi objasni ovu pojavu i da li to normalno za ovaj opseg.
Pozdrav
Naslov: Odg: gubljenje signal
Poruka od: aleksandar_sabac 02.07.2013. 22:32
Proveri sve spojeve antene, sve konektore sva lemna mesta itd... Konstantno jake Ruse koji rade sa konstantno velikim snagama mozes cuti i samo na kabal. Ako imas SWR/PWR izmeri SWR u toku tih oscilacija.
Da bih izbegao takva desavanja i zbog istih neminovna obaranja stuba koji nosi antenu tj prikljucnu kutiju na vrhu antenskog suba (preciznije-vodovodne cevi visine 10m) ja sam krajeve Inv. V antene zalemio direktno na kabal.
Te iste Ruse sam slusao na PD-8 sa antenskim kablom 75Ohm duzine 4m od TV-a (osato od starog TV-a) dok nisam imao antenu  za rad na HF.
Naslov: Odg: gubljenje signal
Poruka od: ggoorraannbgd 03.07.2013. 08:35
Nije to bukvalno samo rusi, slušam ja i druge stanice i komuniciram sa njima. Sa grcima i špancima je veza dobra i oni mene čuju dobro. Desi se da ja čujem neke stanice solidno a oni mene nikako -ne odgovaraju. Dipol je sigurno dobar sa kontaktima. Proveravao sa swr. Na početku slušanja je dobar prijem pa krene da pada do neke granice kada slabo čujem ili nikako pa se signal vrati i bude odličan i tako u ciklusima.
Treba mi još neko mišljenje
73
Naslov: Odg: gubljenje signala
Poruka od: YU5DIM 03.07.2013. 14:15
Probaj drugi uredjaj ako imas pri ruci.
Naslov: Odg: gubljenje signala
Poruka od: ggoorraannbgd 04.07.2013. 10:09
Nemam drugi uređaj. Juče sam slušao ceo opseg i sve je bilo u redu. Jedino me neki ne čuju kada im se javljam iako ja njih čujem. Drugi mi kažu da je sidnal dosta jak 59+10db. Mislim da su u pitanju atmosferski uslovi pa bih voleo o tome više da znam. Poz