Radista Forum

Radio-amaterski forum => Radio-amateri i radio-amaterska udruženja => Temu započeo: YT1PRM 17.02.2013. 10:10

Naslov: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YT1PRM 17.02.2013. 10:10
Postovani hteo bih konkretne odgovore i dokumemntovane iz naslova teme ,dali je kod nas zabranjeno linkovanje repetitora VHF-VHF UHF-UHF VHF-UHF .... , dali je zabranjeno postaviti Koros Band repetitor retlansator sa VHF na UHF i obrnuto , dali je zabranjeno ili nije postaviti PAROT ili PAPAGAJ simpleksni repetitor , dali su zabranjeni repetitori sa siftom -7,6mhz na UHF kod nas ?

Sobzirom da sam cuo da je kod nas sve to zabranjeno po zakoniku ali nisam mogo da nadjem da procitam a svugde u zemljama u okruzenju postopji nesto od toga pa i vise ,kao na primer repetitori na 1,2ghz,repetitori na 50mhz,
simpleks papagaji u Bugarskoj ,Italiji Bosni i Hercegovini Sloveniji,
kros band repetitori u Grckoj ,Bugarskoj,Italiji ,Rumuniji
Linkovani repetitori kodnas UHF mreza  i linkovani repetitori u Crnoj Gori ,cela UHF mreza i deo VHF linkovan u bugarskoj od Crnog mora pa do Sofije

Dali je to sve kod nas zabranjeno ,ako jeste zasto ako je to dozvoljeno u zemljama evrope i u zemljama naseg okruzenja ,ako mi tezimo kao zemlja da se integrisemo i udjemo u tu evropsku uniju zasto nebi prihvatili i neke zakone za radio frekvencije,  A AKO NIJE SVE OVO ZABRANJENO onda sam ja nesto pogresno dezinformisan iz necijih licnih hirova  ?

Zasto se kod nas u poslednje vreme a unazad a sigurno 10 godina slabo ulaze u radio amaterske repetitore ,digitalizaciju istih ,APRS mreza ,D-STAR, a da ne spominjem da se na spisku zaveza za repetitorsku mrezu na spisku nalaze par repetitora kojih ne rade dugi niz godina nema ih -R6 Besna kobila a nema mnogih repetitora kojih u stvarnosti postoje ,-mozda je sve ovo ustavri pisem jer ne dolaze mozda prave informacije do mene na jugoistoku srbije do pirota pa sam ja ustvari ne informisan mozda mnogo toga radi u beogradu i srbiji ali se ne cuje do nas u Pirotu

Srdacan pozdrav za sve citaoce Foruma Radovanovic Milana
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: BPD 17.02.2013. 11:56
Svaka drzava svojim zakonskim i podzakonskim aktima regulise koriscenje frekventnog spektra, pa je to tako i kod nas regulisano. Nije mi jasno kako nisi mogao nigde da nadjes te propise, kada su oni javno objavljeni i imas ih na sajtu RATEL-a i Saveza radio-amatera Srbije? Sve sto te interesuje u vezi repetitora regulisano je "Pravilnikom o nacinu koriscenja amaterskih radio-stanica" (Sl. glasnik R. Srbije broj 52/11):

http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/Radiokomunikacije/Pravilnik%20o%20nacinu%20koriscenja%20amaterskih%20radio%20stanica.pdf (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/Radiokomunikacije/Pravilnik%20o%20nacinu%20koriscenja%20amaterskih%20radio%20stanica.pdf)

i "Pravilnikom o repetitorskim amaterskim radio-stanicama":

http://www.yu1srs.org.rs/dl/srs_doc/Pravilnik_repet_v2.2.pdf (http://www.yu1srs.org.rs/dl/srs_doc/Pravilnik_repet_v2.2.pdf)

Pravilnikom (clan 4) je regulisano da repetitore za primarno pokrivanje postavlja Savez radio-amatera a za lokalno pokrivanje Savez radio-amatera ili radio-klubovi uz pisanu saglasnost Saveza (dakle ne fizicka lica).

U ovim pravilnicima imas sve odgovore na tvoja pitanja. Tacno su definisani opsezi na kojima mogu da rade repetitori, frekvencije, pomak, oznake kanala, CTCSS, povezivanje repetitora i povezivanje na EchoLink.

Samo ukratko:

- Predvidjeni su repetitorski kanali na 1.2 GHz,
- Naravno da na UHF-u nije moguce koristiti pomak 7.6 MHz (nego 1.6MHz) jer je ukupna sirina opsega manja (432-438MHz) pa bi repetitor radio na frekvencijama van amaterskog opsega,
- Kros-band repetitori nisu predvidjeni,
- Povezivanje repetitora jeste predvidjeno, u skladu sa planom repetitorske mreze,
- Povezivanje repetitora preko Internet servisa jeste predvidjeno, u skladu sa planom repetitorske mreze.

Iskreno, posto se predstavljas amaterskim pozivnim znakom, veoma sam iznenadjen sto uopste postavljas takva pitanja, jer pokazujes elementarno nepoznavanje propisa koje je potrebno prilikom polaganja klase i koje svaki amaterski radio-operator mora da zna. A izgleda da se nisi ni potrudio da procitas pravilnike koji su ti javno dostupni na sajtu Saveza radio-amatera.

Sva druga pitanja u vezi modernizacije repetitorske mreze trebalo bi da postavis Savezu, jer to ipak izlazi iz okvira foruma na ovom sajtu.

Pozdrav
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YT1PRM 17.02.2013. 12:17
u dokumentima koje ste dostavili ja sam pronaso da linkovanje ustavri nije zabranjneno ali da mora da bude u skladu sa repetitorskom plan band mrezom sto sta znaci ?
citat Član 13.
Međusobno povezivanje amaterskih repetitorskih radio-stanica i prosleđivanje amaterskih
radio-veza između tih stanica može da se vrši samo na osnovu usvojenog plana repetitorske
mreže. 
Međusobno povezivanje amaterskih repetitorskih stanica posredstvom Interneta (EchoLink,
IRLP i dr.) može da se vrši samo na osnovu usvojenog plana repetitorske mreže. kraj citata
 
postavio sam vise indenticnih tema pa i na ovom forumu s razlogom jer mislim da su poseceni i da ih neko cita koga ce da ova tema da natera na razmisljanje
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: BPD 17.02.2013. 15:52
Znaci bas to sto i pise: Savez radio-amatera je jedini nadlezan za postavljanje ili odobravanje postavljanja repetitora, on pravi Plan repetitorske mreze, odredjuje koji repetitor ima koju ulogu, koji repetitori cine tzv. "kicmu" mreze, koji repetitori se mogu povezati u mrezu (bilo da su VHF ili UHF), koji repetitori mogu da se povezu preko Interneta i pod kojim uslovima sve to moze. Sva pitanja u vezi repetitora resava Savez, a kontakt je moguc bilo direktno, bilo preko zvanicne liste Saveza (YU0S lista).

Propisi mogu da nam se svidjaju ili ne, ali su takvi kakvi su i moraju da se postuju. Ukoliko neko smatra da ne valjaju, onda se to resava inicijativom za promenu propisa, ucescem u javnoj raspravi (koja je odrzavana prilikom donosenja navedenih pravilnika) itd.

Pozdrav
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: yu2kbs 17.02.2013. 21:27
I pored rasprave od pre neki dan i moj savet da se pismeno obratis savezu koji je jedino u mogucnosti da ti odobri postavljanje repetitora koji vam niko ne brani ali moras biti u skladu sa zakonima i u planu repetitorske mreze koju definise savez a ne grupa radio amatera pojedinacno. Vas trojica ukupno koji koristite 2m i 70cm i postavili ste 2 repetitora, papagaje, linkovali sve to izmedju i plus jos jedan link po simpleksima bez ikakvog plana i odobrenja. Zamisli da u Srbiji u svakom gradu po 3 amatera postave par rpt nekoliko krosbandova, papagaja i raznih linkova kao sto ste vi, bez ikakvih odobrenja. Onog dana kad sam te upozorio emitovao si u jednom trenutku na 7 frekvencija. Ti nazivas repetitorima dve Kineske stanice u sprezi ili neku profi Motorolu bez odredjenih filtera, dupleksera i tehnickog pregleda. Moras da shvatis da postoje pravila i zakoni koje pokusavas da zaobidjes zaleci se po raznoraznim forumima a imas prosto resenje, obrati se savezu sa vasim planovima i idejama i kad dobijete dozvolu mozete da postavite sta zelite.Zbog tolikih linkova i zagadjivanja etra od pojedinaca nekoliko puta smo upozoravani od profesionalnih sluzbi da pojedinci sa jednim emitovanjem se pojavljuju na nekoliko frekvencija sa preveli kim rasipanjima i harmonicima i onda pljuju po svim radioamaterima koji su do tancina ispravni i kaljaju nas ugled. Dobio si odgovor u startu, a to je da se tvoj klub obrati savezu.
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YU2DXB 17.02.2013. 22:14
Postovanje svima.Milan YT1PRM je naceo ovu temu,koja bi najverovatnije imala interesovanja kod odredjenih struktura u nasem pokretu ili uopste u nasoj Državi,samo kada bi ne daj Bože došlo do ,,nagle potrebe za radio amaterima,,tj.u slučaju nekih vanrednih okolnosti i elementarnih nepogoda.Stvarno je sramota da ne postoji nikakvo interesovanje i nikakva aktivnost među ljudima kojima je na kraju krajeva to i posao.
Konkretno je Milan već dosta opisao,ja bih samo želeo da ukažem na veliki problem i čini mi se nesavladivu prepreku,a to je ta naša bajna administracija.U našem slučaju se dešava neverovatan kuriozitet.Posedujemo volju, posedujemo opremu,znanje,entuzijazam i što je najbitnije opremu, da ovaj deo Srbije (Pirot i okolina) budu pokriveni sa svim modernim i opšte prihvaćenim vidovima komunikacije u razvijenom svetu,od VHF,UHF repetitora,APRS,tzv papagaj -repetitorima i naravno Echo -link sistema.Postavljen je i jedan Cross band repetitor na fantastičnoj lokaciji.E tu je nastao problem.Preko tog cross band repetitora RU 716 su održavane radio veze koje su u najmanju ruku izazivale oduševljenje i radost velikog broja operatera.Javljali su se ljudi iz Rumunije Bugarske Makedonije i naravno veliki broj kolega iz naše zemlje.Stvarno je interesantno kada sa ručnim uređajem ,,radim,,kolegu iz YO ili kako već rekoh bilo koje okolne zemlje.Tada se pojavljuju neverovatni zahtevi,da prestanemo više sa korišćenjem tog repetitora,navodno pravimo velike probleme nekim službama bićemo kažnjavani žestoko itd,itd.Ja lično mislim da bi trebalo pokrenuti inicijativu o promeni tih nakaradnih staromodnih zakona koji nam ne dozvoljavaju da napređujemo u tehnici.Molio bih kolege radio amatere,da daju svoj udeo u ovoj temi i uspemo da podignemo radio amatersku Srbiju iz tog sivila i simbolično rečeno izvučemo je iz osamnaestog veka.
Drage kolege pogledajte samo kartu APRS komunikacije i neće Vam biti teško da zaključite gde smo u stvari mi:

http://aprs.fi/# (http://aprs.fi/#)!lat=44.00000&lng=21.00000
Mene lično, je sramota kad pogledam ovu mapu i odmah uočim tu ,,VELIKU CRNU RUPU,, područje Srbije.Molio bih da mi neko odgovori...ko je kriv?

Bojan,YU2DXB...73!
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: BPD 17.02.2013. 23:38
Ne znam sta je ko postavljao i kakvi su nesporazumi nastali. No, Bojane, iz tvog komentara se vidi nekoliko stvari. Repetitori, povezivanje repetitora i povezivanje na Internet, uradjeno je mimo propisa, bez ikakvih dozvola! Pominjes kros-band repetitor RU-716. Takav repetitor nije dozvoljen po nasem pravilniku, a u njemu nema takvog kanala. Po Pravilniku o repetitorskim amaterskim stanicama, na UHF-u za repetitore definisani su kanali RU368-RU396. Sta dalje pricati kada je to postaljeno nelegalno? Ne mora ta oprema nikome da izaziva smetnju, samo po sebi to je dovoljno za prijavu i kaznjavanje. Da li te kaznjavaju ako vozis bez vozacke i saobracajne dozvole, vozis vozilo koje nije proslo tehnicki pregled? Pa naravno.

Propisima ce uvek neko biti nezadovoljan, ali dok su vazeci oni moraju da se postuju. Kod Saveza radio-amatera pokrenite inicijativu za izmenu Pravilnika, ako smatrate da nije dobar i predlozite svoja resenja. Osim toga, zasto svoje predloge niste izneli i branili na listama Saveza u vreme javne rasprave - tada je bilo vreme da se to kaze i argumentuje.

Ono cemu ne mogu da se nacudim, to je da obojica imate amaterski pozivni znak, a pokazujete potpuno nepoznavanje vazecih propisa iz te oblasti. Poznavanje tih propisa je uslov za polaganje klase.

Modernizacija i prosirenje mreza, verujem da su dobrodosle, ali ne kako se kome cefne, nego u skladu sa vazecim propisima, na zakonit nacin.

Ova diskusija polako izlazi iz okvira foruma na ovom sajtu, njeno mesto je na listama i forumima Saveza radio-amatera, koji je jedini ovlascen za postavljanje repetitora ili davanje saglasnosti za postavljanje lokalnih repetitora.

Pozdrav
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YT1PRM 18.02.2013. 10:55
sve ovo isto je postovano u na forumu saveza ,ali tamo jos niko ne zeli da se udostoji da odgovori ,BPD mislim da je tema postovana u skladu sa podnaslovom radioamateri radioamateri udruzenja , Bobane donosis prerane zakljucke bez dokaza optuzujes nas dvojicu ili trojicu radioamtera iz pirota da smo ulinkovali dva repetitora ,da smo postravili kros band repetitor papagaj i simpleksni link -NIJE tacno papagaja nismo imali niti smo pustali niti linkovali ,imamo na VHF r4 koji radi sam i nije nigde linkovan ,imali smo repetitor na UHF koji je radio i kao kros band repetitor sa simleksom s22 na vhf i na uhf na 438,950mhz i nista vise i nista od toga nije linkovano a to dali smo se u jednom trenutku culi na 7razlicitih frekvencija i ko nas je tad retlansirao i ko je onomad linkovao r4 na uhf ru mrezu ne zalazim jer moze bilo ko iz Srbije ko cuje r4 da linkuje na bilo koju drugu frekvenciju a da to mi neznamo i ne mozemo da uticemo ko ce i gde da nas reemituje ,kad si mi poslao poruku za papagaja ja sam tad bio u LZ i ako je to dolazilo kako kazes iz pravca istoka od vas sa kopaonika znaci li to da smo mi jedini koji smo na tom putu na tom pravcu nema li drugih radioamatera i softvera po internetu da dans ko oce moze da podigne papagaja ,dali si cuo nase glasove i pozivne znakov e', , igrom slucaja je uhff repetitor one veci prestao iznenada sa radom i kod nas sada radi samo vhf r4 ,savezu sam se obracao u dva navrata i mejlom i na forumu saveza jer sam hteo da doniram repetitor motorolinn gr300 za potrebe juga Srbije Besna KObila gde je nekad bio R& ali ne radi dugi niz godina i ako su se mestani iz Surdulice obracali savezu za postavljanje repetitora nisu dobili odgovor , razgovaro sam sa Vemicem licno , on mi j ereko da napisem zahtev za moje potrebe za antene i za kablove a ja dajem repetitor i ispravljac i dobru volju da odem da postavim to i da izadjem mojom ladomm nivom ,ali od saveza od decembra prosle godine do sada nisam dobi odgovor i iako sam napiso pismo sekretaru i isto to napiso i na forumu a na forumu tema se citra citaoca ima ali odgovora nema ?, e k<o ja da se obratim istom tom savezu ako on nema sluha za nesto sto treba i sto je radilo i sto je u njihovoj nadleznosti jer je r6 magistralni repetitor sto bi mi savez izaso u susret da nama Pirocancima koji smo kako ti kazes dvojica izasao sa resenjem naseg problema , i sto se tice Kineskihh radio stanica nijedan Kineski uredja nije postavljen ni za R4 na vhf gde radi sa motorolinim r1225 repetitor bez dupleksera i bez filtera jer su to skupe stavke za nas trojicu radioamatera ,a uhf repetitor koji je radio i kao kros band repetitor je kenwoodova MASINA PROFESIONALNI REPETITOR PMR K4 MODEL  ,jer nama u Pirotu je od saveza dodeljen repetitor R6 od Pokojnog MIRKA VOZNJAKA kome je neko skinuo filter pa taj repetitor nikao i ne radi a mi smo u internom dogovoru kad je bila skupstina poslle rata u Pirotu dogovorili da stavimo R4 jer je r4 na jastrepcu srusen a R6 je postojao na Besnoj kobili ,kako nam je ii uposte dodelio savez r6 neznam ali znam da nebi mi smetali r6 vranje mi smo njima ustupili taj r6 frekvenciju a preuzeli r4 gde i dan danas ima hirova i tezija od pojedinaca iz krusevca koji zele da njihov r4 krusevac vrate na Jasterbac ,ja bi sve ovo voleo i da na Jastrebcu ozivi neki repetitor ali ajmo braco da se dogovaramo i resavamo probleme slozno a ne ovako preko foruma ,skaypova ili telefona ajmo da negde sednemo i da dogovorimo nesto konkretno a ne da iz necijih hirova i licnih dokazivanja sami sebe ugnjetavamo
i jos jedno pitanje ako je zabranjen ko dnas rad sa repetitorima koji imaju pomah minus 7,6 na UHF zato jedan takav postoji u Beogradu i radi i ko ga je postavio a da jos nije dobio nikakvoo upozorenej zasto u Beogradu ima preko 10razlicitih repetitora sto na vhf i uhf a kod nas na jugu srbije nemoze da proradi R6 jedan repetitor na Besnioj kobili a kod saveza se vodi i dalje kao da radi
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YU2DXB 18.02.2013. 11:51
Administraturu sjta ( BPD).Verovatno si od onih neobaveštenih,što je stvarno tvoj lični problem u vezi ovakvih događaja po Srbiji.Mislim na obnavljanje i proširenje repetitora i uopšte modernizacije VHF/UHF mreže u Srbiji.Barataš onim poznatim demagoškim rečenicama navodno o našem ne poznavanju propisa,i čudiš se kako to mi navodno radimo protiv propisa. Neverovatno ali koliko puta treba da napišemo da smo se obraćali Savezu i nikada,ama baš nikad nije stigao odgovor.Milan je imao ideju da sam pomogne oko postavljanja repetitora na Besnoj kobili (R6) ,pre svega kako bi naši radio amateri sa Kosova mogli da se javljaju i budu povezani sa maticom...naravno opet bez odgovora.Sve što pišemo ovde pišemo  i na svim drugim forumima(opet i to ne znaš)Nije mi jasno da ovde forsiraš tzv.selektivnu pravdu.Kao što je već napisano u nekim delovima Srbije se bez problema koriste frekvencije i rad na 438MHz,a ovde kod nas to nije dozvoljeno,i ti to podržavaš...sramota!
Stvarno je smešno da se toliko o ovome vodi polemika,a zaključak je da mi iz Pirota(uz podršku mnogih operatera) hoćemo da radimo i podignemo nivo komunikacije,a pojedinci nas sprečavaju,navodno sve je to van propisa.
Kome onda da se obratimo i ko će da nas sasluša u vezi naših predloga .
Pozdarv...73!
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: yu2kbs 18.02.2013. 16:22
Odgovor je i dalje isti. Ne pljujte svuda po forumima vec lepo presavijte tabak, napisite sta zelite i posaljite savezu, ali ne ko pojedinci nego ispred vaseg radio kluba, sa pecatom i uredno zavedenim predmetom. To uvek stigne u savez sa potvrdjenim prijemom,a koliko sam obavesten nikada nije stigao nikakv predlog,plan,projekat za izradu mrezeod vase strane. I jos jednom i poslednji put...Ne odlucujete vi, ni ja, Pera, Miko ni bilo koji pojedinac koji ce repetitor tu raditi, vec savez u skladu sa planom repetitorskih mreza. Zelim vam uspeh i da vam se zelje ostvare, stvarno nemam nista protiv toga, ali samo zamislite da u celoj Srbiji u svakom naselju po 3 amatera pozele da imaju 2 UHF-a, te VHF, pa link i kros band samo za njihove potrebe.
Sa srecom. 73...
YU2KBS
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YT1PRM 18.02.2013. 19:36
Bobane ne plujemo vec se lepo invormisemo sa vise razlicitih izvora da bi lepo dokumentovali

a ovede pise sledece Povezivanje
Član 13.
Međusobno povezivanje amaterskih repetitorskih radio-stanica i prosleđivanje amaterskih
radio-veza između tih stanica može da se vrši samo na osnovu usvojenog plana repetitorske
mreže. 
Međusobno povezivanje amaterskih repetitorskih stanica posredstvom Interneta (EchoLink,
IRLP i dr.) može da se vrši samo na osnovu usvojenog plana repetitorske mreže. 

ja nigde nisam naso podatak da je zabranjeno napraviti povezati vhf i uhf simpleksne radioamaterske frekvencije i napraviti takozvani kros band repetitor

Ostale tehničke karakteristike repetitorskih amaterskih radio-stanica moraju biti usklađene sa
ITU i IARU preporukama.
 Mi smo potpisnici CEPTa samim tim tezimo da idemo u skladu sa preporukama IARU  ondah ne vidim problem gde gresimo teznjom da demonstriramo prednosti kros banda repetitora ili ti linkovane frekvencie sa vhf i uhf i obrnuto , ne vidim nasu gresku da mi ocemo da uvedemo haos na frekvencijama , ja vidim gresku u pravilniku koji je zastareo ili nije donesen u skladu sa preporukam zasto nesto sto je dozvoljeno u zemljam aevrope i zemljama okruzenja kod nas nije ,pitanje je dakle zasto ?

i u pravilniku o nacinu koriscenja radioamaterskim stanicama i pravilniku o repetitorima ja nigde ne vidim da je zabranjeno linkovanje ,i da su zabranjeni simpleksni papagaj repetitori takozvani ,
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: stari 18.02.2013. 20:13
Pratim veoma interesantne diskusije,pa zakljucujem pamat nam na fali kada nekoga ko ima zelju i volju da nesto promani zdusno napadamo krijuci se iza nekakvih pravila i regulativa u bili kom obliku. Znamo sta se moze, a sta se ne moze pri tome pretvarajuci ovu nasu organizaciju od organizacije za saradnju u organizaciju za zaradu .Naravno nije nam strano da te svije usluge naplatimo, boze mi smo radio amateri,ali se naplatiti mora mora, Iz zelje da nesto promenimo i unapredim kranuli smi u nase aktivnosti(Pirocanci) da se vide sta moze i sta  ide i koliko daleko se cuje,a da potom predlozimo nadlaznim resenja koja ce prvenstvano nas zadivoljiti,naravno ne na stetu drugih ili pak organizacije u celini.

Kada smo kod legalizma pokrenuo bih temu placanja kotizacije,moram biti kritican i ja tu spadam, ali svoje stavove javno iznosumu redovnim komunikacijama svidjalo se to nekom ili ne, Pa zato pozivam kolegu YU2KBS da izmiri visegodisnji zaostatak u placanju kotizacije.

73 !!
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: BPD 19.02.2013. 01:19
YU2DXB - smatraj da si dobio opomenu - zuti karton zbog nepristojnog nacina pisanja. Niko ti ne brani da izneses svoje misljenje, ali to moras da napises na kulturan, pristojan nacin, a ne na nekulturan nacin, vredjanjem i izmisljanjem netacnih zakljucaka. Ako nisi u stanju da to postujes, ili ti se to ne svidja, nemoj ni da posecujes ovaj forum. Ali, hajdemo redom.

YT1PRM: ...BPD mislim da je tema postovana u skladu sa podnaslovom radioamateri radioamateri udruzenja...
Jeste. Postavio si temu, postavio si pitanje i dobio odgovor na njega. Kasnija rasprava vezana za rad Saveza nema smisla na ovom forumu. Takva rasprava je primerena forumu na sajtu Saveza radio-amatera, jer sajt Radista nije sajt Saveza (pogledaj pazljivije pocetnu stranicu sajta), nije ni amaterski sajt (mada amateri predstavljaju veliki deo posetilaca), pa u tom pogledu mi ne mozemo pomoci u resavanju problema. Pravo mesto za obracanje je Savez.

YU2DXB: ...Barataš onim poznatim demagoškim rečenicama navodno o našem ne poznavanju propisa,i čudiš se kako to mi navodno radimo protiv propisa...
Ne, nije "navodno" nepoznavanje propisa, nego ste i ti i YT1PRM u svojim postovima POTVRDILI da uopste ne poznajete propise i da ste ih svesno prekrsili. Dokaz:

YT1PRM: ...imamo na VHF r4 koji radi sam i nije nigde linkovan ,imali smo repetitor na UHF koji je radio i kao kros band repetitor sa simleksom s22 na vhf i na uhf na 438,950mhz...
YU2DXB: ...koliko puta treba da napiÜemo da smo se obraŠali Savezu i nikada,ama baÜ nikad nije stigao odgovor...
Iz ova dva dela vasih odgovora se jasno vidi
- da su razni repetitorski uredjaji postavljeni,
- da je jedan uredjaj radio na frekvenciji van amaterskog opsega,
- da ni za jedan uredjaj niste dobili nikakvu saglasnost od Saveza, koji je po propisima jedini nadlezan za to.

Kao sto vidis, nije "navodno" nepoznavanje i "navodno" krsenje propisa, nego je to cinjenica koju ste sami potvrdili. Postavljate repetitor da radi na 438.950 - ili nemate pojma kakav je band plan na UHF-u, ili ga svesno krsite. Pisali ste Savezu, oni vam ne odgovaraju i vi resite da sami postavite uredjaje, bez ikakvih papira. Sta je to nego krsenje propisa? Ako niste znali za Pravilnik o repetitorskim amaterskim stanicama, onda ne znate propise. Ako ste znali za taj pravilnik, onda ga svesno krsite. I umesto da proucis propise, tebi su drugi krivi sto ti ukazuju na krsenje propisa. Stvarno neverovatno.

Sto se mog cudjenja tice, ono je sasvim razumljivo: vasi pozivni znaci govore da ste polozili klase amaterskih radio-operatora. Na sajtu Saveza postoji Program za polaganje strucnog ispita za zvanje radio-amatera, u kojem se lepo vidi da se program i ispit sastoje iz tri dela. Prvi deo programa (i ispita) obradjuje "Poznavanje tehnike". Drugi deo (B) je "Nacionalna (srpska) i medjunarodna pravila i postupci", a treci deo (C) je "Nacionalni (srpski) i medjunarodni propisi o amaterskoj i amaterskoj satelitskoj sluzbi". Nepostovanjem band plana pokazali ste nepoznavanje B i C dela programa, a nepostovanjem procedure za postavljanje repetitora pokazali ste nepoznavanje C dela programa. Imajuci u vidu nepoznavanje elementarnih odredbi dva od tri dela ispita, razumljivo je sto se cudim kako ste polozili te ispite.

Sto se tice moje obavestenosti, ne brini ti o njoj. Kao sto vidis, pre nego sto iznesem svoje misljenje, ja se obavestim o materiji o kojoj pisem. Problem je tvoja obavestenost: tebe i tvoje drugare interesuju amaterski repetitori a niste se potrudili da se bar malo obavestite o problematici. To potvrdjujete sami vasim pisanjem, ne ja.

YU2DXB: ... Nije mi jasno da ovde forsiraš tzv.selektivnu pravdu.Kao što je već napisano u nekim delovima Srbije se bez problema koriste frekvencije i rad na 438MHz,a ovde kod nas to nije dozvoljeno,i ti to podržavaš...sramota! ...
A gde si ti to procitao da podrzavam rad mimo propisa?? Sajt Radista nikada nije i nikada nece podrzati krsenje bilo kakvog propisa. Ponovicu, ovo nije sajt Saveza radio-amatera i nas ne interesuju vasi odnosi unutar Saveza. To resavajte tamo a ne ovde. Ako imas saznanja da neko krsi propise - podnesi prijavu Savezu ili Ratelu. Naravno, prvo moras da poznajes vazece propise. I ne izvodi proizvoljne zakljucke. Ako nekoga treba da bude sramota, onda si to ti.

YU2DXB: ... Kome onda da se obratimo i ko će da nas sasluša u vezi naših predloga...
Savezu, naravno. E, sad, posto se zalis na neazurnost rukovodstva Saveza, prava stvar je obracanje pisanim putem, tako da ostane trag o upucivanju zahteva. Ukoliko rukovodstvo Saveza ne odgovara, ili niste zadovoljni radom rukovodstva, imate Godisnju skupstinu na kojoj mozete da pokrenete sva vama vazna pitanja, ukljucujuci i pitanje odgovornosti i smene rukovodstva. U odredjenim situacijama imate pravo da se obratite i Ratelu. Kada je u pitanju nelegalan rad na nedozvoljenim frekvencijama, ako imas o tome saznanja - podnesi prijavu Savezu ili Ratelu.

Na kraju, da ponovim. Na forumu morate pisati pristojno i argumentovano. Suprotno ponasanje necemo tolerisati. Sajt Radista nije sajt radio-amatera, niti Saveza radio-amatera. Sajt je privatni i nekomercijalni sajt koji posetiocima pored opisa starih sredstava veze, besplatno omogucava postavljanje malih oglasa (pod odredjenim uslovima) i koriscenje foruma. Od vas ocekujemo samo postovanje postavljenih pravila i kulturno ophodjenje. Kome se to ne svidja, zaista ne mora da posecuje ovaj sajt. Odredjene teme se, naravno, mogu obradjivati na forumu, ali resavanje unutrasnjih nesuglasica u Savezu, nezadovoljstvo propisima, radom rukovodstva i slicno - tom pisanju ovde nije mesto, nego na listama i forumima Saveza, pa se za takve stvari njima obratite.

Smatram da je osnovna tema iz pitanja YT1PRM iscrpljena sto se tice ovog foruma, pa molim da se tema ne siri.

Pozdrav
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: yu2kbs 19.02.2013. 02:37
Kao prvo na sajtu  http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/Radiokomunikacije/Pravilnik%20o%20nacinu%20koriscenja%20amaterskih%20radio%20stanica.pdf (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/Radiokomunikacije/Pravilnik%20o%20nacinu%20koriscenja%20amaterskih%20radio%20stanica.pdf) 
Procitaj clan 6. stav 2, 3 i 4 gde ti jasno pise da ne moze pojedinac da stavlja repetitore bez odobrenja Saveza radio amatera.

Citiram clan 6. stav 2.
 Repetitorske amaterske radio stanice su stanice za primarno i lokalno pokrivanje koje postavlja savez radio amatera na osnovu usaglasenih i utvrdjenih planova koje donosi Savez radio amatera Srbije.

Pa na sajtu  http://www.yu1srs.org.rs/dl/srs_doc/Pravilnik_repet_v2.2.pdf (http://www.yu1srs.org.rs/dl/srs_doc/Pravilnik_repet_v2.2.pdf)

clan 4.
Repetitore za primarno pokrivanje postavlja savez radio-amatera.
Repetitore za lokalno pokrivanje postavljaju savez radio-amatera ili radio-klubovi uz pisanu
saglasnost Saveza radio-amatera Srbije.
Vlasnik repetitora sklapa ugovor o korišćenju repetitora sa Savezom radio-amatera, odnosno
Udruženjem radio-amatera Kosova i Metohije.

clan5.
Planove izrađuje komisija Saveza radio-amatera Srbije, a usvaja ih Izvršni odbor Saveza
radio-amatera Srbije.

Pa bi valjalo da procitate i clan 6. istog pravilnika koji nisam ja izmislio a to je:

Clan 6.
Izvršni odbor Saveza radio-amatera Srbije, u dogovoru sa Savezom radio-amatera Vojvodine i
Udruženjem radio-amatera Kosova i Metohije, određuje lica zadužena za postavljanje i
održavanje repetitora.
Intervencije na repetitoru bilo koje vrste, uključujući isključivanje i uključivanje, promenu
kanala ili bilo kog drugog parametra repetitora nije dozvoljena bez saglasnosti IO Saveza
radio-amatera Srbije.

Ajd sad kad si tu, procitaj i

clan 7.
Repetitorsku mrežu za primarno pokrivanje održavaju: Savez radio-amatera Srbije, Savez
radio-amatera Vojvode i Udruženje radio-amatera Kosova i Metohije, u zavisnosti od lokacije
na kojoj se nalazi repetitor.
Repetitorsku mrežu za lokalno pokrivanje održavaju radio-klubovi ili savezi radio-amatera u
skladu sa planom repetitorske mreže.


Poseti i clan 13.
Međusobno povezivanje amaterskih repetitorskih radio-stanica i prosleđivanje amaterskih
radio-veza između tih stanica može da se vrši samo na osnovu usvojenog plana repetitorske
mreže.
Međusobno povezivanje amaterskih repetitorskih stanica posredstvom Interneta (EchoLink,
IRLP i dr.) može da se vrši samo na osnovu usvojenog plana repetitorske mreže.
Da ne preskocimo i Član 15.
Dozvole za rad repetitora koji rade u mreži za primarno pokrivanje obezbeđuje Savez radioamatera
Srbije.
Dozvole za rad repetitora koji služe za lokalno pokrivanje obezbeđuju radio-klubovi ili savez
radio-amatera, a zahtevi se podnose preko Saveza radio-amatera Srbije.


A sad mi lepo odgovorite da li se ispostovali bar jedan clan od navedenih i ko ovde izmislja zakone a ko ih krsi? Da li su oni zastareli ili nisu, nije mesto ni vreme za diskusiju. Svake godine postoji Skupstina saveza radio amatera Srbije pa Brate daj predlog za izmenu.Do tad mi moramo postovati zakon koji je implemetiran i u Ratelu. Jos da navedem da u pravilnicima od strane Ratela ,ako budes malo vise citao, su jos rigoroznija, a da ne pominjem tehnicke preglede pre pustanja u rad koje su obavezne za takve vrste emisija.
Odgovoricu i gospodinu Starom mada ne zasluzuje zbog svoje anonimnosti. Obicno takve kukavice ignorisem koje nemaju hrabrosti da se predstave sa licnim imenom ili znakom smatram izrodom i najvecim otpadom jedne nacije, ali ajd. Sto se tice moje neplacene kotizacije...Ona nije placena iz razloga sto sam za poslednih 15 godina vise ulozio novca ,zdravlja i truda u RU2, link RU2, R-2, R-1 i R-0 nego sto cu dugovati za narednih 10 godina.   Samo letos nakon pozara i detonacija kasetnih bombi ostecena su 3 antenska kabla duzine po 35m i sama linkovska antena gde sam sve zamenio iz licnih finansija.  A ako i to bude problem i bude se zalio neko dostojan, covek koji ce da se predstavi kao sav normalan narod, nije mi problem da i to platim.  Cak!!!   Evo javljam se kad vas (ukupno) trojica dobijete odobrenja ,dozvole od strane saveza, prodjete  teh. preglede od strane Ratela sa vasim Papigama, linkovima i 3 repetitora da cu vam biti jedan od donatora opreme.   
P.S. Samo mi odgovorite na pitanje da li ste ispostovali  samo jedan pravilnik koji sam naveo , a u pravilnicima Ratela ste prekrsili jos bar 10 komada.
Jos jednom... Zelim vam svu srecu da ostvarite svoj cilj, jer ako uspete ja dizem sve to isto na Goliju :))))         
73...YU2KBS         
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YT1PRM 19.02.2013. 08:50
Bobane ali u tim pravilnicima nigde ne pise da je zabranjeno postaviti vhf uhf kros band repetitor koji se je nalazio na frekvenciji dok je radio 145,550 simpleks i 438,950, i u istom tom zakoniku pravilniku lepo pise na kraju da za tumacenje je zaduzen savez ,znaci to sto je napisano i nedoreceno pravo tumacenja ima jedino savez ? sto se tice papagaja kojih stalno pominjes molim te da prestanes da ih forsiras jer kod nas nije nikad bio nikakva papagaj simpleksni repetitor , kod nas za sada u etru na radiotalasima radi samo vhf r4 145,700 a kros band je prestao sa radom iz nepoznatih razloga ,ako je r4v nelegalan i nema dozvolu za rad ugasicemo ga i skinuti i trazicemo od saveza da nam omoguci rad da savez postavi repetitor kao sto postavlja deset godina vec na besnoj kobili  ili pak je trece u pitanju mozda neko zeli i forsira da se r4 Krusevac podigne na Jastrebac pa nekom smeta nas r4 , ili pak za nepostavljanje radio repetitora od saveza u nekim delovima Srbije nema smisla jer nema radioamatera i isti taj saavez nemoze da naplati koriscenje operatoskog doprinosa od strane nepostojecih radioopertera ,kad smo kod placanja do 2011 sam izmirio svoja dugovanja i za 2012 ali nisam se naso na spisku placenih  a za 2013 tekucu uplatnice su stigle i tu su platice se kad za to dodje vreme a nama je reko covek po imenu Grujica iz Leskovca da si uredno naplatio sve svoje izlaske i aktivnosti na Kopaniku od strane saveza ALI ovo NIJE ni mesto ni vreme za tu raspravu ovo je samo odgovor tebi i starom a stari je svi znaju yu2dvd Dragan
Posto je sve ovo nelegalno sto smo postavili i radi na dobrobit svih nas  i pomoglo nam u ne daj boze kriznim situacijama kros band repetitor je radio testno na lokaciji na odusevljnje mnogig , i isto tako i repetitor R4 Stara planina se razvija turisticki sve vise planinara , skijasa radioamateri je sve vise posecuju i ne daj boze da se neko negde povredi ili izgubi ili ga zmija pojede nema gde da se javi na kojim frekvencijama jer nista nije pokriveno ,mobilni telefoni nisu dostupni ,aprs nemamo ,ali zato imamo primarni r3 i r2 koji nikako ne rade ima samo 5 korisnika iz lokala i isto to za ru mrezu samo se vinasira beograd i centralna srbija a mi dalismo dvojica ili 20 radioamatera sa juga Srbije to nemora i netreba da znaci da nas savez zapostavi sa repetitorima a da nas se seti kad treba da naplati kontenzaciju za operatorski doprinos  svim time samo cinite da se radioamateri mnogi ugase i pogase svoje stanice  umesto da cinite da se omasovi i dovedu mladi kadrovi i da se popularise nas radioamaterski hobi , pa nemogu svi da se bave konstruktorstvom, elektronikom ,krtim talasima  ima neko ko zeli da bude na repetitorima ii da koristi neke druge vidove digitalne modernije kao sto su ATV , APRS D-star papagaji , sateliti .....

Uzmite ucesce u istoj temi ali na drugim forumima

http://yu1srs.org.rs/forum/index.php?topic=39.0 (http://yu1srs.org.rs/forum/index.php?topic=39.0)

http://www.elitesecurity.org/t462151-0#3253015 (http://www.elitesecurity.org/t462151-0#3253015)
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YU2DXB 19.02.2013. 10:40
Administratoru (BPD)Kao sto se vidi iz tvog pisanja moram da pisem izgleda kako tebi odgovara. Posto sam se dugo godina, sticajem okolnosti  bavio i fudbalom ,vrlo dobro znam sta je zuti karton.Narvno ti si gazda na ovom forumu,i mozes me iskljuciti kad pozelis.Zeleo bih samo da naglasim kako je moguce da donosis pausalne zakljucke i cvrsto se drzis tih recenica o nasem  ,,ne znanju i ne poznavanju,, osnovne materije u radio amaterskom hobiju.Mislim da je to u stvari uvreda,ali ja to ne zelim komentarisem.Da li si svestan da time ponizavas i komisiju pred kojom smo mi polagali te klase,a koju je u stvari oformio Savez.To su bili ljudi ,koji su vrsni poznavaoci ove materije.Mislim da je necuveno tako pisati .O nasem radu i pokusaju da podignemo nivo komunikacije na visem nivou smo dovoljno pisali.Tragedija je sto se javljaju komentari tipa:   ,,Nasi pirocanci izgleda hoce da naprave haos...ili mi radimo sve van pravilnika,,to je neverovatno.U razgovoru sa ljudima iz nekih sluzbi ,receno nam je da nema nikakvih problema i da ne pravimo nikakve smetnje,a mi smo sve to postavili i  izricito naglasili  Savezu, i svima koji su se pojavili na frekvencijama
da je sve to eksperimentalno(mislim na cross band).Opet dolazimo da zakljucka da sve sto je uradjeno za napredak i da sutra svima bude dobro...uvek se nadje neko ko ce to da rusi.No takva nam je sudbina i ...sta da se radi!
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: stari 19.02.2013. 11:09
E Bobane tipicna balkanska reakcija poljuvati i sto vise pluvati  i to jr to,sta posle svega reci.

Normalan odgovor koji sam ocekivao je da tu materiju regulisu akta saveza a da je savez na cijioj  primeni selektivno insistiras doneo odluku na svojim telima da se taj i taj zbog izuzetnih zasluga i angazovanja oslobodi placanja kotizacije obrazlazuci razlozima koje si naveo.

U najmanju ruku nemoralno je svu svoje angazovznje naplatiti, a ovde isticati svoje angazovanje,koje naglasavam nije sporno,i sebi dati pravo da postupis suprotno aktima organizacije kojoj pripadamo.
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: yu2kbs 19.02.2013. 11:24
Opet mi nisi odgovorio na pitanja koje sam ti bas iz toga razloga dva puta postavio. Znaci ako u zakonima ne pise da je zabranjeno coveku izvaditi oko, po tebi to moze svako da ladno da uradi a da ne odgovara, to je tvoja teorija. U pravilnicima je lepo navedeno koje su frekvencije dodeljene za rad repetitora i ne mozes ti i pojedinci da postavljas neke RU716 koji nisu odobreni u nasoj zemlji. Kros bandovi su zabranjeni i oni su repetitori jer i oni repetiraju jednu frekvenciju na drugu, simpleksi sluze samo za simpleksne radove sto ima i sama rec kaze. Sve sto se reemituje i repetira mora ima dozvolu od Saveza, pise ti Brate sve samo moras da procitas. Sto se tice YT1DVD moze da se predstavi kao covek a ne da se krije kao neka kukavica. Nemam razloga da se njemu pravdam niti bilo kome sa pitanjima o kojima blage veze nema, a sto se tice Grujice i njegove izjave cu licno raspraviti sa njim. Placeni su kablovi za samo jednu antenu i to pre nekoliko godina, rekao sam da od vatre i gelera je letos bilo ostecenja na svim kablovima koji su i za 2m i 70cm pa sam ih zamenio i nemam razloga da se pravdam svakom pojedinacno a narocito nekome koji se i ne pita za bilo sta sto si pomenuo. Malo mi je smesno, da menjate temu i trazite razne optuznice protiv mene ,samo da skrenete paznju od greske koju ste napravili. Pominjete eksperimetalni rad a on traje vec godinama, menjate frekvencije na svaki mesec,svuda vas ima, preklapate se sa korisnicima 22 simpleksa, stavili ste R4 bez icije saglasnosti iako su Krusevljani dobili legalno dozvolu za istu frekvenciju, vas trojica zauzimate 10 frekvencija sa jednim emitovanjem a o harmonicima da ne pricam. Na kraju kazes da vi radite sve legalno. Opet kazem, Ako ste vi u pravu, ja cu da nadjem jos dvojicu i pravim issto.Odgovori mi na one clanove pravilnika prvo.
73...
YU2KBS
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: stari 19.02.2013. 11:31
Eeeee Bobane tipicna balkanska reakcija pljuvati. vredajati kda ti nedostaju argumenti,

Normalno bi billo da je organizacija na cijim aktima selektivno insistiras donese odluku na svojim telim da se taj i taj zbog svoje aktivnosti.koja se nicim ne moze osporavati,bude oslobodjen placanja statutarne obaveze i to je prihvatljivo  ponasanje svih.

U najmanju ruku nmoralno je sve te svoje aktivnosti urefno naplatiti a sebi davati pravo da nepostujes osnovna akta organizacije kojoj pripadamo.

Vodjeni zeljom i voljom da nesto unapredimo clanovi prganizacije sa ovog podrucija su krenuli u aktivnosti kako bi prosirili i obogatili radioamatersku aktivnost naravno ne kalkulisuci da se nesto da usicare.Po istom principu mogli smo ali napamet nam nije padalo da naplatimo sve aktivnosti oko postavljanja repetitora R6 koji je dobijen od saveza za pokrivanje ovog podrucija nase  zemlje.

Pozdrav
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: yu2kbs 19.02.2013. 12:46
Nisam u potpunosti razumeo sav tekst jer kao da se dopisujem sa sedmogodisnjacima ili imate problema sa gramatikom ili tastaturom, ali vidis kako moze sve. Zar je bilo tesko da se obratite prvo savezu kao sto ste sad i dobijete odobrenje bez problema nego da postavljate svojom voljom sta vam je drago i ometate rad u susednim gradovima a i drzavama. Niko vam nikad nije branio nista ali morate da postujete pravilnik i da se obratite na pravo mesto. Ono sto sam vam u startu rekao, tako ce i biti i sve je to moglo proci na mnogo lepsi nacin. Pametno je sto ste sve iskljucili od linkova i nevazecih repetitora koji su ugrozavali rad savesnih amatera.

Pozz!!!
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YU2DXB 19.02.2013. 13:14
Bobane ,citam ove dopiske a ne mogu da ti ne  odgovorim.Nije mi jasno u cije ime ti nastupas ovde i u ime koga ti iznosis  svu ovu ,,paljbu,,Prva tvoja prica je bila da mi navodno smetamo nasim cross bandom nekim sluzbama a kasnije si rekao da smetamo drugim zemljama i nasim operatorima.Neverovatno,ali Bobane dok je radio ovaj cross band (opet napominjem  eksperimentalno)svi koji su se javljali su bili odusevljeni,kako to funkcionise.Tu je bilo kolega iz Bugarske,Rumunije Makedonije i mnogo, mnogo nasih operatora koji su se odusevili tom tehnikom i cudili se kako je sada moguce da se cujemo na toj frekvenciji!I sam si nekoliko puta rekao ,citiram:Epa vi hocete da sa 50mW razgovarate sa Avganistanom.Pa sta fali da i to uspemo...sta imas protiv toga,zar to nije uspeh!Ja sam licno preko posrednika stupio u kontakt sa
sluzbama koje ti pominjes i izneo im sve podatke o cross bandu...oni se smeju i kazu:Ma ko vas to laze,nikome vi ne smetate momci,slobodno radite!Opet ponavljam nas predlog je poslat Savezu i cekamo odgovor.Kako bre ljudi mozete tako.Pa u okolnim drzavama sve funkcionise i sa cross bandovima i APRS, a kod nas ...CRNA RUPA.I kad neko pokrene inicijativu da se to malo modernizuje,uvek se nadju neki koji to sputavaju.Isti slucaj i sa kolegama iz Trstenika i okoline.I njih je ,,neko,, zvao da ugase cross band,opet onom starom pricom...smetate sluzbama!

Pozdrav od Bojana iz Pirota YU2DXB...73!
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: yu2kbs 19.02.2013. 14:45
I dalje stojim iza onoga sto sam rekao, licno nemam protiv vas nista, rekao sam Prm-u preko drugih komunikacija o cemu se radi jer ovde javno takve stvari necu da pominjem. Gde si se informisao i kod koga, vrlo slabo si obavesten a uskoro uverices se i sam. Kros band je repetiranje jedne frekvencije na drugu, a to je repetitor, pravilnik o repetitorima vam je dat i u njemu jasno pise ko moze da to odobri, vi ste i na taj nacin prekrsili milion zakona, a da ne pominjem zalbu na smetnju koju ste nanosili u etru. Hteo sam da vas prijateljski upozorim za vase dobro da na taj nacin neovlacenjim komunikacijama i gomilom linkova ometate rad i da sami resite problem bez posledica, ali sad ispadoh kriv, pa necu da se vise mesam,samo cu se javiti da mi odogovorite za par dana ko je bio u pravu :)
yu2kbs
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YU1TTN 19.02.2013. 16:18
Pozdrav za sve učesnike teme,Citat
Pominjete eksperimetalni rad a on traje vec godinama, menjate frekvencije na svaki mesec,svuda vas ima, preklapate se sa korisnicima 22 simpleksa
Bobane ukoliko misliš na VHF repetitor na Crnom Vrhu iznad Pirota, on ne menja frekvencije svakih mesec dana, čak nije ni menjao frek dosta dosta dugo. Ako pak misliš na UHF repetitor, on ne radi godinama.


Citat
vas trojica zauzimate 10 frekvencija sa jednim emitovanjem a o harmonicima da ne pricam.
Dve ulazne, dve izlazne i jedan simpleks, znači pet, naravno ne svih pet u isto vreme.
Što se tiče harmonika, prilično sam radoznao koji repetitor je imao svoj ‚‚jak‚‚ harmonik te je smetao nekom? Ovo pitam pošto sam u novembru imao prilike da vidim radio spektar Pirota na spektar analizatoru.


Neću da stajem ni na jednu stranu i trudim se da budem objektivan koliko je god moguće.
Mislim da ‚‚obe strane‚‚ greše, naročito u vidu komunikacije.

Nazad na temu. Mislim da je krajnje besmisleno komentarisati koliko RA ima u Pirotu zarad postavljanja novog repetitora, pošto isti neće koristiti samo pirotski RA.


Ono što je takođe interesantno je to da u pravilniku o RA repetitorima stoji da na VHF opsegu postoje repetitori na koraku od 12.5kHz obeleženi sa RV-neparni broj, dok na UHF opsegu postoje samo repetitori na koraku od 25kHz obeleženi sa RU-parni broj.


Predlažem kolegama iz Pirota je da promene radnu frekvenciju repetitora na neku 434.600-434.950. Puste repetitor da radi par nedelja u test fazi, i ukoliko nema smetnji uredno podnesu zahtev SRSu za dozvolu.Svako dobro,
Filip YU1TTN
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: yu2kbs 19.02.2013. 16:49
Slazem se sa tvojim izjasnjavanjem i to im govorim vec nekoliko nedelja. Treba prvo dogovorom sa savezom i po planu repetitorske mreze dobiti koje su frekvencije na raspolaganju, pa tek onda postaviti test varijantu i krenuti u proces papirologije oko dozvole. Nemoj mi reci da je opravdano da u istom trenutku jedan sagovornik zauzima 5 frekvencija, samo sto na zalost na tom istom simpleksu se desilo da je takodje Trstenik linkova r0x sa ru0x i sve to na 22 simpleks gde ste i vi. pa ko progovori ispadne 10 frekvencija. Na pr, da se javio neki planinar iz sredine vasih lokacija na 22 simpleksu  u tom trenutku bi cuo komentare sa ru0x, ili sa r0x ili sa r4 ili ru 4. da li je to normalno. Sto se tako nesto i desilo? Upravo iz razloga sto obe grupe amatera nisu obavestili nadlezne o svom poduhvatu, linkovani ste svi na s22 i onda se pojavljuje prolaznik koji nesvesno emituje na 10 frekvencija i ispradne kriv jer navodno ometa rad. Simpleksi se ne smeju linkovati ni u kom slucaju koliko je meni poznato. U tome je gospodo poenta, zasto postoje organi koji planiraju RA mrezu a ne pojedinci svojom voljom. Ne zelim vise da raspravljam o necemu sto je vec reseno.Zelim svima dobre veze i da imamo svuda vrlo dobru pokrivenost ali uz sardnju i dogovor.
Pozz!!!
yu2kbs
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YU1TTN 19.02.2013. 18:07
Naravno da nije baš najpametnije da tako bliski repetitori koriste iste frek, bilo radne bilo za linkovanje, jer može doći do zabune. Malo li je muka zbog R2 Han Pijesak :)

Da li možeš samo da mi objasniš ono oko harmonika tj koji repetitori su imali istaknute harmonike? Ta sugestija može da bude vrlo korisna i razlog da se nešto i popravi ;)

Da li je realni problem kod slučaja sa RU716 zapravo to linkovanje na S22 ili sama radna frek?


73,
Filip YU1TTN

Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YT1PRM 19.02.2013. 18:17
samo da pomenem da nikad nisu bili linkovani vhf R4 sa nekim od nasih RU4 ili sa simpleks S22 ili sa ru716RU716 je bio radio dok je radio kao kros band repetitor sa simpleksom S22 sto znaci sledece da kad se radi na ru 716 sift -7,6 ili n aprijemnoj frekvenciji repetitora 431.350 izilazila je emisija u isto vreme na sledece DVE frekvencije simpleks S22 i izlaznu frekvenciju na repetitoru 438,950 znaci to su dve frekvencije istofremeno u etru ako zanemarimo korisnika koji je na ulaznoj kao treci niti su 5 niti 7 nitii 10 razlicitih linkova i ponavljam nije bilo nikavih linkova ni sa r4 na vhf niti ista drugo a to dali nas neko trece lice RA reemituje sa neke frekvencije na trecu gde se cujemo u to ne zalazium ,kao sto smo se onomad sa razgovorom od R4 vhf 145,700 pojavili na frekvencijama ru mreze po srbiji to samo ukazuje da je bilo interesatne teme i da je neko nas reemitovao

sto se tice kros band repetitora i linkova i repetitora na uhf koji rade sa pomakom -7,6 svuda u Evropi i zemljama okruzenja nase Srbije postoje pa i mnogo vise

u Bugarskoj na najvisem Vrhu Balkana postoji dtmf remote kontrolisani UHF repetitor na frekvenciji 439,300 sift -7,6 PL ton 79,7 i detemefom mozes izaci sa vrha planine Musala na unapred definisane VHF frekvencije svih vhf repetitora i svih simpleksa na VHF i to radi sa 70w na vhf i 50 vati na uhf
isto tako nesto je postojalo u Trsteniku i ugaseno je

samo za sve vrste linkova ,kros banda repetitora, uopte repetitora i simpleksnih repetitora -papagaja trebaju se korisnici EDUKOVATI da znaju da koriste i kako da se ponasaju i kako da koriste ,niko se naucen nije rodio , ali ovde kod nas u globalu svi se prave pametni i nemogu da obuzdaju ni simpleksne frekvencije na 3,725 i druge pojedinosti

73 svima jer postajem razocaran jer sto god da neko pokusa da uvede novitete na opstu dobrobit svih nas nadje se neko ko to sputava dal neko ili stari zakoni ,ili ne do receni pravilnici koje treba tumaciti!
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: yu2kbs 19.02.2013. 22:09
Milane mi smo jos u Srbiji i ne mozemo raditi sta rade Bugari i vec ko jos okolo. Dok traju ovi zakoni moras ih postovati i ne mozes ih izmeniti na ovaj nacin vec na skupstini Saveza radio amatera Srbije. Za nerazjasnjene repetitore koji su se pojavili bilo koja linkovanja koja nisu odobrena bice vam razjasnjena najkasnije do proleca. Necu vise da se nastavljam ovde jer je sve receno u predhodnim postovima.
Pozz!!!
yu2kbs
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: BPD 20.02.2013. 01:02
Kao prvo, molim sve ucesnike da se drze osnovne teme i da ne vode licna "prepucavanja", kako ne bih morao da brisem komentare.

YU2DXB: ... Kao sto se vidi iz tvog pisanja moram da pisem izgleda kako tebi odgovara...
Ako pod tim podrazumevas argumentovano i kulturno pisanje, bez ironicnog, uvredljivog pisanja i bez potpuno neosnovanih insinuacija, onda je odgovor: DA, moras da pises tako. Niko ti ne brani da imas svoje misljenje i da ga argumentovano branis, ali to mora da bude uradjeno uljudno.

...mozes me iskljuciti kad pozelis...
Do toga moze da dodje samo ako se ne pridrzavas onoga sto sam gore rekao, mada ne bih voleo da to moram da ucinim. Uostalom, secas se onog starog "lepse je sa kulturom". Tako cemo se pre i bolje razumeti.

... donosis pausalne zakljucke i cvrsto se drzis tih recenica o nasem  ,,ne znanju i ne poznavanju,, osnovne materije u radio amaterskom hobiju...
Stvarno ne znam kako vise da napisem, ali evo jos jednom. Cinjenica je da ste postavili repetitore bez ikakvih dozvola koje ste prethodno morali da dobijete od Saveza. Znaci prekrsili ste propise. Cinjenica je da je neki od tih repetitora radio (ili jos radi) na frekvencijama van amaterskog opsega koji je radio-amaterima u Srbiji dodeljen. Znaci, prekrsili ste propise. Na osnovu vasih pitanja vidi se da ne znate za propise koji to regulistu (prvi post koji je postavio YT1PRM, koji pita za propise jer nigde nije mogao da ih nadje). Dakle, to nije pausalno zakljucivanje, nego dokazane cinjenice, koje ste vi sami ovde vise puta napisali i pisanjem potvrdili. Ono sto mi je jos gore, na ukazivanje da krsite propise, uporno branite svoj stav, sto znaci da svesno krsite te propise.

...Da li si svestan da time ponizavas i komisiju pred kojom smo mi polagali te klase...
Ja??? Izvini molim te, ali si zamenio teze. Vec sam napisao, ali cu ponoviti. U programu obuke i u programu ispita za amaterske operatore, dve od tri oblasti se odnose na razne propise. Jedna od najosnovnijih stvari koje svaki operator mora da zna je band plan, tj. gde mu je dozvoljeno da emituje u skladu sa njegovom klasom. To su stvari koje se moraju detaljno izucavati na kursu i znati na ispitu, pa i da te neko probudi u pola noci da znas na kojim frekvencijama smes da emitujes, kojim vrstama emisije i kojim snagama. Sta ces elementarnije poznavanje propisa od toga? Ako to ne znate, onda vi brukate i ponizavate te ljude koji su vas obucavali i bili vam u komisiji. Jos gore je ako svesno krsite propise. U pocetku sam se samo iznenadio nepoznavanjem propisa, a kako prepiska tece, moje cudjenje je sve vece.

... Tragedija je sto se javljaju komentari tipa:   ,,Nasi pirocanci izgleda hoce da naprave haos...ili mi radimo sve van pravilnika,,...
Ovo drugo ste sami ovde potvrdili, dakle ta cinjenica je tacna. Ovo prvo nisam video na ovom forumu, to si preneo sa nekog drugog foruma a to u najmanju ruku nije korektno. Uopste me ne interesuje sta se pise po drugim forumima, to je stvar vas koji tamo pisete. Ili je to mozda receno u nekom drugom kontaktu, ne znam.

YU1TTN: ... Da li je realni problem kod slučaja sa RU716 zapravo to linkovanje na S22 ili sama radna frek?
YT1PRM: ... dok je radio kao kros band repetitor sa simpleksom S22 sto znaci sledece da kad se radi na ru 716 sift -7,6 ili n aprijemnoj frekvenciji repetitora 431.350 izilazila je emisija u isto vreme na sledece DVE frekvencije simpleks S22 i izlaznu frekvenciju na repetitoru 438,950...
Mislio sam da je iz citiranih pravilnika sve jasno, ali pokusacu jos jednom. Pored tih pravilnika, moram da navedem jos jedan akt: "Plan namene radio-frekvencijskih opsega" koji je proglasila Vlada svojom Uredbom (Sl. glasnik RS broj 99 od 16.10.2012. godine. Dakle, sasvim "svez" Plan. Plan vazi za sve korisnike radio-frekvencijskog spektra u Srbiji, ali bas sve, ukljucujuci i radio-amatere. Plan sadrzi podatke o
- granicama radio-frekvencijskih opsega,
- nameni radio-frekvencijskih opsega,
- osnovnim uslovima za koriscenje radio-frekvencija.
Sastavni deo Plana je tabela u kojoj prva kolona oznacava preporuke po Pravilniku o radio-komunikacijama (RR) i Evropskoj tabeli namena (ECA) – dakle preporuke na koje se mnogi u diskusiji pozivaju. Medjutim, ne zaboravite da su to preporuke i da je predvidjeno da svaka drzava na osnovu toga pravi svoje planove namene, pa tako i Srbija. Tezi se maksimalnom uskladjivanju namena frekvencijskih opsega, ali to nije moguce u potpunosti. Ako mislite da mi tu nesto posebno strcimo, varate se. Sve vreme posmatrate samo VHF i UHF podopsege, pa niste obratili paznju na duge opsege. Primera radi, neke drzave su amaterima dozvolile rad na opsegu 5MHz, druge nisu. Pri tom, medju drzavama koje su dozvolile rad svaka je to drugacije regulisala. Neki su odobrili samo nekoliko SSB kanala ogranicene sirine, sa tacno definisanim frekvencijama. I tu nisu bili jedinstveni, pa im se kanali razlikuju. Druge drzave su dale pravo rada u uzanom podopsegu i tek tu imate silne razlike. Mnogo se razlikuju i po dozvoljenoj snazi a nisu slozni ni po vrstama emisije (neki samo SSB, drugi i prenos podataka). Da ne sirim mnogo pricu, evo jos jednog primera, blizeg ovoj temi: opseg 70MHz. Poneke drzave su amaterima dozvolile rad na ovom opsegu, druge nisu. Svaka drzava pri tom uzima u obzir druge korisnike na svojoj teritoriji, sto je njeno pravo.

Da se vratimo nasem Planu namene. U njemu je na UHF-u definisan opseg dodeljen amaterima: 432-438MHz. Kada je vodjena javna rasprava o ovom Planu namene, neki su trijumfalno rekli da su nasi amateri konacno dobili prosirenje na 430-440MHz, sto nije tacno. Oni su gledali prvu kolonu tabele Plana namene (preporuke RR i ECA) a nisu gledali drugu kolonu "Nacionalna namena (SRB)" u kojoj je definisano da od predlozenog opsega amateri mogu da koriste 432-438MHz. Jos jednom, ovo je donela Vlada. Automatski to znaci da famozni kanal RU716 nije dozvoljen kod nas. Sta vise, taj vas je radio sa obe frekvencija van opsega dodeljenog nasim amaterima.

Na osnovu Plana namene (postojao je on i pre ovog, ovaj je samo inovirani), napravljen je band plan u "Pravilniku o nacinu koriscenja amaterskih radio-stanica" (doneo ga je Ratel 24.6.2011. godine), koji mora da postuje Plan namene. Posle toga, Savez radio-amatera (koji je za to ovlascen) doneo je 15.9.2008. godine "Plan o repetitorskim amaterskim radio-stanicama" uskladjen sa prethodna dva plana. Neka vas ne bune godine donosenja. Plan o repetitorima je donet na osnovu prethodnog Ratelovog pravilnika, koji u ovom delu nije izmenjen. U clanu 9 ovog plana date su tabele sa definisanim kanalima za repetitore na 144MHz, 432MHz i 1.2GHz. U clanu 10 su definisani pomaci: na 144MHz pomak 600kHz, na 432MHz pomak 1.6MHz i na 1.2GHz pomak 6MHz.

Dakle, svaki amaterski repetitor mora da radi u skladu sa ovim tabelama. U njima nema kros band repetitora. Na svakom kanalu ulazna i izlazna frekvencija pripadaju istom opsegu, sa definisanim pomakom. Nadam se da je sada jasno zasto nisu dozvoljeni kros band repetitori ni u kojoj varijanti.

Sasvim je druga stvar oko povezivanja dva repetitora ili povezivanja repetitora na Internet servise. To JESTE dozvoljeno, ali mora biti u skladu Planom repetitorske mreze koji donosi Savez radio-amatera (clan 13). Takodje, repetitore ne moze da postavi fizicko lice, nego Savez ili radio-klub po odobrenju Saveza.

Konacno, propisi mogu da nam se svidjaju ili ne, ali dok vaze moraju da se postuju. U ovom slucaju (za prvobitno postavljeno pitanje), potpuno je nevazno da li ste se culi na 2, 5, 7, 10 ili ko zna koliko frekvencija. Ako radis preko repetitora ulinkovanih u skladu sa Planom repetitora, cuces se takodje na vise frekvencija, ali radis preko repetitora sa odgovarujim dozvolama, na odgovarajucim frekvencijama. U vasem slucaju, radi se preko nezakonito postavljenih repetitora. Pri tom jos, jedan je radio van opsega dodeljenog amaterima. To sto neka druga drzava ima drugacije regulisan band plan, ne znaci bas nista. Obavezan si da postujes propise drzave iz koje emitujes a ne one koja se tebi svidja. Nije to samo u ovoj oblasti. Na primer, ceo svet vozi desnom stranom ulice, osim Engleza. Kada odes u Englesku, ne mozes tamo da kazes: Ma bas me briga, ceo svet vozi desnom stranom, pa cu i ja tako. U Engleskoj moras da vozis levom stranom, svidelo ti se to ili ne. U suprotnom snosis posledice-kaznu.

Ako se nekom amateru neki propis ne svidja, pravi nacin je da pokrene inicijativu za izmenu propisa, sa argumentovanim predlogom i to predlozi Savezu. Pravi nacin je i javna rasprava na zvanicnim listama Saveza (YU0S i YU0V), narocito u fazi donosenja propisa. Pravi nacin je i podnosenje odgovarajuceg misljenja Ratelu (kao sto je to uradio Savez radio-amatera i jos nekoliko amatera prilikom donosenja Plana namene 2011. godine). Nisam nasao podatak da ste bilo sta od toga uradili a javna rasprava je postojala i na listama Saveza i na sajtu Ratela. Naravno, sasvim je druga stvar koliko to ima odjeka i sta se uvazi a sta ne. Na primer, Savez je u svom misljenju Ratelu prilikom javne rasprave o Planu namene predlozio dodelu amaterskoj sluzbi nekoliko novih opsega (136kHz, 500kHz, prosirenje opsega 1.8MHz, opseg 5MHz, prosirenje opsega 50MHz i opseg 70MHz). Od svega toga, amateri su dobili samo opseg 136kHz.

YT1PRM: ... u Bugarskoj na najvisem Vrhu Balkana postoji dtmf remote kontrolisani UHF repetitor na frekvenciji 439,300 sift -7,6 PL ton 79,7...
OK, to je u skladu sa njihovim propisima. Medjutim, nadam se da ti je posle svega jasno, da ti iz Srbije nemas pravo da koristis taj repetitor? Taj repetitor ima par frekvencija 439.300/431.700 MHz a obe te frekvencije su izvan naseg band plana. Tebi tvoja licenca ne daje pravo da emitujes na tim frekvencijama, pa ti je dzabe sto cujes taj repetitor.

YT1PRM: ... trebaju se korisnici EDUKOVATI da znaju da koriste i kako da se ponasaju i kako da koriste ,niko se naucen nije rodio , ali ovde kod nas u globalu svi se prave pametni...
Treba li ovde komentar? Edukovanje, naravno, ali prvo edukovanje tokom kursa za operatore o propisima, band planovima itd. a ne da se radi mimo propisa. Tek posle toga obuka za rukovanje uredjajima.

Na kraju, samo da ne bude zabune. Nisam primetio da je bilo ko potcenjivao vas entuzijazam i zelju za radom. To je jako dobro i pohvalno i voleo bih da do kraja uspete da ozivite aktivnosti u vasem kraju. Medjutim, to morate da radite u skladu sa propisima, nikako drugacije.

Pozdrav
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YT1PRM 20.02.2013. 07:55
Brano preptpostavka da si ti pod BPD pitanje sledece kad sam boravio u Rusiji prvi put sam saznao za FRN klijen i tad i poceo da koristim i echolink a na istim tim softverima postoji mogucnost i eho test server sobe ili ti parot papagaj ili simpleks repetiotr dali je i to zabranjeno kod nas molim te argumentuj mi

gore u predhodnom postu sve procitao do slovca i izvlacim zakljucak da se mi kao pojedinci samo dzaba borimo sa meckom u ovom slucaju drzavnim zakonima koji su samo prepisani i kazu se da su svezijeg datuma ,pa proizilazi pitanje zasto smo mi uvek rodjeni naopacke odnosno mii uvek moramo da odudaramo od drugih

i da se nadovezem kod nas je isprva radio RU4 na frekvenciji 434,700 sa sift -1,6 ali pojavom u Beogradu novogg repetitora u opsegu 438,... sa siftom -7.6 koji je u vise navrata menjao frekvenmcije dosli smo na ideju da stavimo i mi tu vrstu uhf  vrekvencije repetitora iz razloga sto onda ne trebaju skupi duplekseri za manji sift  ne treba skrivati antene  onda manje jedna antena i manje kabla sto sta vise dovodi manje ekonomskog ulaganja u repetitor
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YU5C 20.02.2013. 11:43
Kao prvo, kao novi clan od danas, zelim da pozdravim sve na forumu i ujedno prokomentarisem necije izjave.

Juce sam telefonom upoznat da sam spominjan na ovom forumu, pa u tom smislu zelim da prokomentarisem i ja nesto. Naime, ovde sam spomenut kao neko, ko je izjavio da je Boban - YU1KBS naplatio svaku svoju uslugu, vezano oko odrzavanja repetitora na Kopaoniku.
Ja samo hocu da podsetim te prijatelje a i radi prave sitine, jer ona je samo jedna, da sam na neka pitanja, koja sam Ja dobio (valjda zato sto sam clan Disciplinske komisije SRS-a), od strane prijatelja radio-amatera, preko R-4 ako se ne varam, odgovorio da mogu dati adekvatan i iz prve ruke odgovor ali da pre toga moram da pozovem predsednika Saveza SRS-a, na sta su prijatelji RA pristali, sa izjavom da ce sacekati na prijameu koji minut, pa da ih obavestim o svemu.

Nakon mog obaveljnog razgovora sa predsednikom SRS-a, preneo sam odgovore na sva postavljena pitanja, sem na pitanje: "Zasto se R-2 ne cuje u Pirotu" jer na to trenutno ni sam predsednik nije znao odgovor. Da ne odem presiroko. Konkretno na pitanje naplate usluge oko odrzavanja repetitora na Kopaoniku, predsednik je rekao, citiram: "Za sve svoje intervencije - usluge, koje je Boban - KBS izvodio na repetitorima Saveza, a za koje je podneo troskovnik Savezu, Savez je to isplatio". E sada, da li je Boban - KBS za svaku svoju intervenciju - uslugu, slao troskovnik Savezu, to ce Vam on reci, mada mislim da je vec odgovorio.

Ja sam imao samo za moralnu obavezu da ovo napisem, kako ne bi dolazilo do zabune i drugacijeg tumacenja.

Zamolio bih sve clanove ovog foruma a posebno prijatelje radio-amatere, koji su mi posebno dragi, da svoje komentare salju u duhu HAM SPIRITA i mirnijim tonom, ne vredjajuci niciju licnost, ne obezvredjuju neciji trud i rad a koji je u interesu svih nas. Svi smo mi, slozicete se sa monom, za bolje funkcionisanje Saveza, bolju i organizovaniju repetitorsku mrezu, uvodjenje novih digitalnih komunikacija i sl.

Cinjenica je da se zakonski propisi i druga normativna Akta moraju postovati, inace sve ostalo bi vodilo u anarhiju i HAOS a to nam svakako ne trabe. CILJ nam je svima isti, podici radio-amaterizam na visi nivo, pratiti svetske trendove a pre svega afirmisati mlade, kako bi nas neko sutra nasledio i kako bi ovaj nas hobi nastavio da zivi.


73's YU5C - Grujica from Ajvar City
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: BPD 20.02.2013. 23:16
YT1PRM: ...parot papagaj ili simpleks repetiotr dali je i to zabranjeno kod nas molim te argumentuj mi...
Nigde u pravilnicima nisam nasao da se striktno tretiraju ovakvi uredjaji. Zbog toga ne mogu da tvrdim sta je pouzdano tacno. Takodje nisam ni zvanicnik Saveza radio-amatera ni zvanicnik Ratela da bih mogao da dam zvanicno tumacenje. Jedino sto mogu to je da za ove uredjaje kazem kako ja licno tumacim propise. Prava stvar je da zatrazite zvanicno tumacenje od Saveza, koji je za to nadlezan. Inace, tumacenju podlezu sva pravna akta, ne samo ovi pravilnici. Tumaci se i Ustav, zakoni, uredbe, razni pravilnici... nije to nista specificno vezano za radio-amatere. Ni jedan akt ne moze potpuno da predvidi sve moguce situacije unapred, zato i postoje tumacenja nadleznih.

U Ratelovom Pravilniku o nacinu koriscenja amaterskih radio-stanica iz 2011. godine, u clanu 2 definisu se pojmovi kojima barata Pravilnik. Pod tackom 27 je data definicija repetitora: "Repetitorska amaterska radio-stanica je amaterska stanica za primarno i lokalno pokrivanje, kojom se automatski primaju i predaju signali drugih amaterskih radio-stanica". Ovakva definicija je u skladu i sa medjunarodno usvojenim definicijama. Bitan momenat u ovoj definiciji je da se signali automatski primaju i predaju (bez posredovanja operatora). Uopste se ne pominju ulazna i izlazna frekvencija, niti da li se prosledjivanje obavlja u realnom vremenu ili sa zadrskom, pa je za definisanje repetitora vazan samo taj momenat automatskog prijema i predaje. Taj simpleksni repetitor ("papagaj") radi bas to: primi neki signal i snima ga, a posle isteka odredjenog programiranog vremena automatski reprodukuje snimljeni signal. Znaci, "papagaj" je u smislu navedene definicije repetitor a ne obicna radio-stanica.

Kada se utvrdi da je "papagaj" u stvari repetitor, onda je sve jasnije. Svaki repetitor mora da bude u skladu sa odredbama iz Pravilnika o repetitorskim amaterskim radio-stanicama. U clanu 9 su striktno definisani kanali na kojima mogu da rade repetitori, sa datim oznakama kanala, ulaznim i izlaznim frekvencijama. U clanu 10, u tabeli 4, navode se osnovne tehnicke karakteristike repetitorskih stanica. Njima je odredjeno da repetitori na opsegu 144MHz moraju da imaju pomak 600kHz, na 432MHz pomak 1.6MHz i na 1.2GHz pomak od 6MHz. Simpleksni repetitor ne ispunjava te tehnicke uslove, pa po mom tumacenju Pravilnika ne bi smeo da se pusti u rad.

Jos jednom, ovo nije nikakvo zvanicno tumacenje, jer niti je sajt Radista amaterski sajt, niti sam ja ovlascen od Saveza ili Ratela da ga tumacim.

Moje licno misljenje u vezi simpleksnih repetitora je nesto malo drugacije. Prvo mislim da oni nemaju preveliku upotrebnu vrednost, bar ne kao stalno postavljeni uredjaji. Oni, po mom misljenju, mogu da imaju veliku upotrebnu vrednost samo za brzo i kratkotrajno postavljanje neke ad-hoc mreze, ali namenjene za lokalno pokrivanje (neka smotra, skup, akcija).

Drugo, da se ja pitam dozvolio bih upotrebu simpleksnih repetitora, ali iskljucivo za lokalno pokrivanje (sa antenom kruznog zracenja i snagom u skladu sa Pravilnikom 1W) postavljenog tako da ne pokriva zonu vecu od neophodne za obavljanje aktivnosti zbog kojih se postavlja. Konkretno, recimo da se organizuje smotra amatera ili neki drugi veci skup a organizator je obezbedio dezurnog operatora na nekom simpleksnom kanalu za navodjenje gostiju. Recimo da neki prilazni put nije dobro pokriven simpleksom – tada bi "papagaj" mogao da odigra ulogu, da se na tom delu poveca domet. Zasto mislim da ne treba postavljati simpleksne repetitore kao trajno postavljene uredjaje i na jako isturenim tackama? Ako se vec postavlja takav uredjaj, onda je bolje uloziti jos malo truda i postaviti klasican repetitor koji ce lepo da pokriva kompletnu teritoriju a nece unositi zabunu do koje bi moglo da dodje upotrebom simpleksnog repetitora (duzina poruke, vremenska zadrska...). I jos nesto, mislim da je losa ideja da se oni postavljaju na simplekse V40 (po starom S20), V42 (S21) i V44 (S22), zbog namene tih simpleksa. Ako bi to trebalo da posluzi putnicima, opet je bolja varijanta potruditi se jos malo i postaviti klasican repetitor. Na kraju, sama priroda simpleksnih kanala je bas to – odrzavanje lokalnih veza (naravno, govorim samo o FM vezama i repetitorima koje ovde razmatramo).

Ako ti i tvoji drugari mislite da bi takve uredjaje ipak trebalo koristiti, mislim da je pravi put da sastavite predlog i uputite ga Savezu. Procedura za izmenu Pravilnika o repetitorskim amaterskim radio-stanicama je mnogo jednostavnija nego za druge propise, jer ovaj Pravilnik donosi Savez. Dakle, ako dobro obrazlozite svoj predlog, to bi moglo da se uradi veoma brzo, bar po mom misljenju.

YT1PRM: ... izvlacim zakljucak da se mi kao pojedinci samo dzaba borimo sa meckom u ovom slucaju drzavnim zakonima koji su samo prepisani i kazu se da su svezijeg datuma ,pa proizilazi pitanje zasto smo mi uvek rodjeni naopacke odnosno mii uvek moramo da odudaramo od drugih...
Nije bas sasvim tako. Istina je da je drzavna administracija cesto i previse troma i da cesto ne slusa druga misljenja.  Pri tom ne mislim samo na radio-amatere, odbijaju se i vrlo argumentovana misljenja veoma ozbiljnih korisnika radio-frekvencijskog spektra. Sa druge strane, tebe i tvoje drugare interesuju repetitori, dakle deo amaterskih VHF i UHF opsega (prakticno ne celi, jer ima delova koji nisu predvidjeni za repetitore) gde nema veliih promena a druge stvari i ne gledate. Promene se ipak desavaju. Nekada brze a nekada jako sporo. Kada govorimo o radio-amaterima, navescu neke primere. Nekada davno, morao si da znas Morzeovu azbuku - nije postojala klasa koju si mogao da polozis a da je ne znas. Kasnije je uvedena "E" klasa za cije polaganje nisi morao da znas Morzeovu azbuku, a sada to uoste nije obavezno nego je dodatno polaze samo onaj ko to zeli. Ranije si posle polaganja dobijao diplomu, a na osnovu nje ovlascenje za rad. Pri tom nisi dobijao pozivni znak, pa si sa tim ovlascenjem mogao da radis samo na klupskim stanicama ili na stanici nekog operatora koji vec ima svoju stanicu. Posto nisi imao svoj pozivni znak, mogao sa da radis samo na klupski ili tudji znak, pod kontrolom ovlascenog klupskog operatora, ili operatora sa cije stanice radis. Svoj pozivni znak si dobijao tek sa dozvolom za postavljanje amaterske radio-stanice, koja se izdavala na period do godinu dana. U tom periodu si morao da napravis ili uvezes radio-stanicu, postavis je u skladu sa propisima i zakazes tehnicki prijem. Pri tom, u postupku izdavanja dozvole, nadlezno ministarstvo je obavljalo odredjene provere da li mozes da dobijes dozvolu. Proveravalo se sve, pa su cak trazili provere od SUP-a (tadasnje policije) i to da li si kaznjavan i za koja dela, kao i terenske provere u komsiluku, u skoli, na radnom mestu... Tek posle svih pozitivnih provera si dobijao dozvolu i pozivni znak. Dozvole si mogao da dobijes iskljucivo za radio-stanice koje su mogle da rade tacno u skladu sa propisima. U to vreme nasi radio-amateri nisu imali pravo rada na WARC opsezima, pa je bilo problema sa uvozom stanica koje su imale i te opsege. Morao si da ih onesposobis da se ne mogu koristiti. Kada postavis stanicu (u datom roku) saziva se komisija za tehnicki prijem koja proverava ispravnost postavljanja stanice, napajanja i antenskih instalacija. Tek posle toga si mogao da dobijes dozvolu za rad koja se izdavala na 5 godina. Da ne pricam da je stanica morala da prodje tehnicki pregled kod ovlascene ustanove. Uh, verujem da si se zamorio samo citajuci ovo, a zamisli kako je to u praksi izgledalo :) Danas je cela procedura krajnje jednostavna. Ispiti se svode na polaganje testova, krajnje pojednostavljeno i sablonizovano. Sada mozes odmah da polazes prvu klasu i dobijes sva prava, a ranije si morao da ides postepeno i da u svakoj sledecoj klasi provedes odredjeno vreme. Sada posle polaganja dobijas licencu i svoj licni pozivni znak. Zbog jos uvek vazecih zakona mora da se izda i dozvola za rad, ali je procedura vise nego banalna. Mozes da koristis bilo koju radio-stanicu, pa i vojne. Nema veze sto vojne radio-stanice pokrivaju kompletan KT opseg. Stvar je u tome da se sada posmatra samo to da li ti emitujes na frekvencijama, vrstama emisije i snagama koje ti dozvoljava tvoja licenca a ne preko kog uredjaja to radis. Takodje, nema vise tehnickog pregleda za fabricke radio-stanice (bar onih poznatih proizvodjaca), nego ti sam, kao operator odgovaras za ispravnost svoje emisije. Znaci, moze tvoja radio-stanica da radi i na frekvencijama izvan amaterskih opsega, ali ti tamo ne smes da je koristis (ranije nisi ni mogao, jer amaterska stanica nije ni mogla da "mrdne" van amaterskih opsega). Sada ti je za dobijanje dozvole dovoljna fotokopija licence i licne karte, popunis odgovarajuci obrazac i dobijes dozvolu na tvoju "casnu rec". Sve ovo pisem samo da docaram koliko je ogroman napredak u odnosu na nekadasnje propise. Sada se ide jos i na to da se izdejstvuje ukidanje dozvola, ali tu jos uvek koce neki vazeci zakoni.

Nekada si, na KT-u, imao samo 5 opsega: 3.5MHz, 7MHz, 14MHz, 21MHz i 28MHz. Kasnije su dobijeni WARC bandovi, pa je dobijen 1.8MHz, dobijen je i opseg od 50MHz koji je dugo bio tabu tema (prvenstveno zbog televizije), sada je dobijen opseg 136kHz... To sve pokazuje da se ipak ide napred. Nekada je to presporo, ali slicno je i u drugim drzavama. Neke to resavaju brze druge sporije.

Sto se odudaranja tice, pa nije bas tako crno. Kao prvo, mogu da ti kazem da svi koji su su vide nase licence, zavide radio-amaterima u Srbiji, jer je uradjena stvarno dobro. Drugi imaju cak i A-4 papire... No, to je manje vazno. Pogledaj Plan namene, koji ima 32 strane i tabelu u prilogu. Od tih 32 strane, prvih 8 je sam tekst Plana a preostalih 24 su razne napomene (RR, EU i SRB) koje pokazuju koje razlike medju drzavama postoje. Vec sam pominjao primer opsega 5MHz – samo nekoliko drzava EU je odobrilo amaterima upotrebu tog opsega i to svaka drugacije. A bar u toj EU bi trebalo da svi imaju iste propise :) Da ne nabrajam dalje, samo hocu da kazem da se stvari ipak menjaju. Na amaterima je da stalno traze, vrse pritisak na regulatorna tela i podnose argumentovane predloge. Cesto to nece uroditi plodom, ali kao sto vidis iz navedenih primera, ima pomaka. Naravno, svaka aktivnost mora da bude u skladu sa propisima.

Pozdrav
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: yu2kbs 21.02.2013. 02:27
Puna podrska za BPD i svaka cast za iscrpne i detaljne odgovore, svaka rec ti je na svom mestu. Pirocancima zelim uspeha u ostvarenju svog cilja.
Pozz!!!
YU2KBS
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YT1PRM 25.02.2013. 21:31
evo dokumenta koji su slati licno savezu a savez ih ima sigurno u arhivi a do dan danas nije odgovoreno a poslato jos davne 2002god i pre ,tako da i za sadasnje dokumente ocekujemo isto -dokumenti -dopis u prilogu ???
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YU5DIM 26.02.2013. 14:44
Pozdrav svima,

 Pisanje Savezu kako licno tako i preko radio kluba (sve overeno,zavedeno,placeno) nema nikakve svrhe jer nikada ni na sta necete dobiti odgovor,osim kada su u pitanju neka placanja prema savezu tada se odgovara brzinom svetlosti,sto se tice repetitorske mreze Saveza radio-amatera Srbije tu mislim da nema sta da se komentarise.Nikada nismo dobili ni jedan dinar od saveza,iako nikada nismo ni trazili neke velike svote.Naime par puta smo pisali dopise sa molbom da nam se nabavi jedna vhf ili uhf antena ili kupi nesto koaksijalnog kabla,pretpostavljate nikada nam nije odgovoreno ni na jedan dopis.Iako redovno placamo stavku ,,odrzavanje repetitorske mreze,, pitam se gde te pare zavrsavaju i u sta se ulazu,posto 90 posto postojece mreze odrzavaju entuzijasti da ne kazem zaludjenici u ovaj hobi...Razumem momke iz Pirota,licno bih voleo da zive u mom gradu,verujem da bih napravili nesto korisno.Bobane cenim te i postujem ali ti kao da namerno ne vidis neke stvari,rezumem te da to sto su postavljali repetitor bez dozvole nije u redu,a reci ti meni kome mi da se obratimo,najmanje smo 10 puta na zahtev Saveza i raznih menadzera za RPT mrezu slali tehnicke karakteristike repetitora,serijske brojeve,tip antena,slike lokacije  i jos sta im je vec padalo na pamet pod izgovorom da savez hoce da registruje repetitore i pretpostavljas nikad nista nismo dobili.I sta sad!? Najlakse je pogasiti repetitore,veruj mi meni najmanje treba,kada smo u usli svu tu pricu cilje je bio da se omasovi aktivnost i da se ljudi iz Zapadne Srbije povezu.I tako zadnjih 12 godina,sve sto je radjeno placeno je iz dzepa mene,Djoke,Pere,Vase,repetitori,duplekseri,antene,ispravljaci,servisi,milion odlazaka na lokacije i sta imamo od toga od Saveza ni jedno najobicnije HVALA,mada to nisam ni ocekivao,meni je puno srce kada cujem aktivnost i kada se svaki dan bar 20 ljudi javi na tom repetitoru,koji je ne malom broju  radioamatera sa ovih prostora jedni prozor u svet.Trazili su ljudi UHF opet se skupilo nas 7-8  dalo pare kupilo repetitor,antene,ali da bih se repetitor
ulinkovao u mrezu treba izgleda odobrenje predsednika Republike iako smo i to hteli sami da finansiramo,pa sada repetitor stoju u klubu i ceka neke srecnije dane i razumnije ljude.Na kraju imam jedno pitanje posto ja kao laik ne razumem to.Kako repetitor koji radi sa pomakom od 7,6mhz u Beogradu moze da radi bez problema i ne smeta nikome iako je u Beogradu milion sluzbi na tim frekvencijama,a u Pirotu i okolini gde se te iste sluzbe mogu prebrojati na prste male ruke isti takav rpt smeta,tj ,,pravi harmonike,,!? I da li u Beogradu vazi isti pravilnik o radio-amaterskim repetitorima kao u ostatku Srbije ili ne,molio bih pravnike kojih ovde ima izgleda vise od radio-amatera da mi to argumetnovano objasne.

Hvala unapred.
Ivica YU5DIM
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YT1PRM 16.03.2013. 11:11
Ivice brate sve si upravu , i nazalost to je crna istina u nasem drustvu , evo prodje za dva dana pa ceo mesec od kako smo poslali zvanicno meil savezu o nasem problemu na sta su oni tarzili  , naravno pretpostavljate dobili smo sutradan odgovor da je primljeno i nista vise ,, nakon toga zvali telefonom od sekretara dobili odgovor da napisemo pismo i da se zvanicno sa problemom javimo i da ce nam savez izaci u susret i da su povodom naseg pisanog emajla sastancili i da se treba resiti ,a evo resava se vec mesec dana , a unazad vise od 10.godina  a i naravno dobio sam kritike od saveza -sekretara i pojedinaca  cemu takvo ponasanje i pisanje po forumima i listama cemu tolika galama

sto se tice linkovanja u RU mrezu boban nam rece da ce da se zalaze da nas ugura u link ako mi to finansiramo opremu a Seki 1vi mi je rekao pre godinu dana da nema vise tehnickih mogucnosti za linkovanje

Lepo si rekao zasto placamo tu stavku "odrzavanje repetitorske mreze " kad vise od 8god ne radi R6 Besna kobila kod vranja koja nam je bila prozor za na jug Srbije ,ne radi R3 tupiznica samo mogu pojedinci sa vecim snagama iz lokala da prodju jer ima smetnji, R2 kopaonik jedva da se cuje u Pirotu nista se i ne razume jedna "S" jedinica ako su dobre propagacije sa spoljnim antenama a o prolazu i da ne pricam i to je tako godinama ,R4 radi godinama tako lepo donacija je naseg kolege Vlade ,a zaluga naseg angazovanja i odrzavanja

E sad kad smo hteli da postavimo neki kros band repetitor i da uradimo prevojnicu da premostimo da se srbija cuje u nase krajeve na radost mnogih drugih isppade da nije po zakonu i da smetamo na nasim radioamterskim frekvencijam adok je to radilo radilo je na sledecim frekvencijama VHF je bio simpleks S22 145.550mhz a uhf repetitor na 438,950mhz sa siftom minus 7,6 a ranije bio ru4 na 434,700 sa siftom na 1,6 minus ali zboj boljeg prolaza nasih kolega iz Belepalanke izmedju Pirota i Nisa presli smo na 438mhz da bi mogle ceo sistem prebaciti na jednu antenu duplekser i ceo sistem umesto na 3 antene za vhf i uhf prebacili na 1.jednu antenu
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YT1PRM 21.04.2013. 08:35
SKUPŠTINA SAVEZA 2013
Обавештење о одржавању редовне седнице Скупштине СРС.

Редовна годишња Скуп­штина Савеза радио-аматера Србије одржаће се 27. априла  2013.г. (субота) са почетком у 11:00 часова у просторијама Дома технике у Параћину (Радио-клуб „Космос“ Параћин), адреса Бранка Крсмановића бр. 55.

ako zelite neke promene ili da prisustvujete skupstini da dobijete odgovore na sve gore pomenuto u diskusiji na forumu pridruzite se u Paracinu 27.aprila
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YT1PRM 28.04.2013. 22:58
Bili smo na skupstini saveza radioamatera srbije u Paracinu i izlozili smo probleme ukt  radio mreze saslusali su nas i na mnogo toga nisu imali odgovor samo nastupi tisina i muk u sali ,rasprava je pocela da uzima maha i i o svemu se je raspravljalo a po najvise o problemima UKT mreze i repetitora i Radio klubova koji propadaju ,pa da bi bilo vremena da se i o drugim temama govori na skupstini usvojili su da dodju 18-19 u maju mesecu sada kod nas u Pirotu i da se sve dovrsi i precizira oko problema ukt mreze i nemanja ukt menadzera i jos mnogih stvari ,do tada pozdrav i vidimo se 18 ili 19 maja  kod nas u Pirotu yu1ino bice domacin
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YT1PRM 17.05.2013. 10:55
Sutra 18.5.2013 godine kod nas u Radioklubu "pirot" yu1ino u Pirotu u 12:00h okupljanje radne grupe iz saveza radioamtera u cilju resavanja problema na UKT

svi su dobrodosli !!! info na R4 145,700 ili na tel 066002212
Naslov: Odg: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje
Poruka od: YT1PRM 18.05.2013. 22:39
dogovorili smo se oko dozvole i papirologije da se r4 zvanicno ozvanici u savezu, dogovorile se za link da udjemo na rU mrezu , i dogovorili se oko pomoci da se R6 na besnoj kobili aktivira , da se da podrska oko postavljanaj aprs mreze i gejta i dozvole za isti kao pilot priojekat i za d-star mrezu i echolink i da se potegne pitanje promene pravilnika za kors band repetitore , papagaje i koriscenje sireg opsega od 432-438 da bude 430-440