Radista Forum

Radionica => Alat i instrumenti => Temu započeo: doca 16.07.2010. 11:29

Naslov: CB SWR metar za druge bandove
Poruka od: doca 16.07.2010. 11:29
 Da li je CB SWR metar primenjiv na drugim bandovima?

                                                                                                     Hvala,pozdrav
Naslov: Odg: CB SWR metar za druge bandove
Poruka od: yt7ta 16.07.2010. 17:03
Na KT svakako, možda i na 2m. Proveri samo koliko dobro pokazuje tako što ćeš izmeriti SWR normalno, pa zameni izvode, onda se i prekidač obrnuto prebacuje i proveri da li meriš isto.
Naslov: Odg: CB SWR metar za druge bandove
Poruka od: doca 16.07.2010. 19:25
 Meni treba za 6m band.Kako sam razumeo tu je upotrebljiv.Hvala , uradicu onako kako ste mi rekli.
Naslov: Odg: CB SWR metar za druge bandove
Poruka od: 9a3hp 17.07.2010. 19:35
SWR metri se rade na dva osnovna principa, kao strujni transformatori ili kao koaksijalna sekcija koja Mora da bude daleko ispod 1/4 lambda najvise frekvencije. Sto kraca sonda to precizniji instrument ali limitiran, na nizim frekvencijama nedovoljno osjetljiv. Za KT i za CB se koristi strujni transformator, Dok za vise frekvencije dolazi u obzir standardna SWR metar sonda. Koja osim glavnog nutarnjeg voda koaksialne dionice ima i dva potpuno ista voda paralelna sa glavnim nutarnjim vodom. Ti bocni vodovi su zakljuceni prema masi otpornikom a na drugoj strani preko diode uzima se napon za mjerenje. Mjesto zakljucivanja  i uzimanja napona su kod oba vodica suprotni, tako jedan pokazuje vrijednost koliko ide naprijed u antenu a drugi koliko se reflektira.

Dakle skoro vecina CB SWR metara su strujni transformatori pa zbog toga  neupotrebljiva na VHF i UHF podrucju ali su sasvim ok na KT, naime i CB 11 metara pripada u KT
Naslov: Odg: CB SWR metar za druge bandove
Poruka od: gane 17.07.2010. 22:16
Bas da vidim taj CB SWR metar koji na KT radi...Prepravio sam masu njih da rade na KT i UKT ,u pravilu se tu radi o stampanom mostu smestenom izmedju dva konektora,a pored mosta su druga dva za merenje.To su toliko jednostavni i neprecizni instrumenti da su i za CB samo orijentacioni,a na 14 ili 3,5hz ne rade uopste!Ako znamo da je profi SWR metar skuplji od 1000 evra,sta ocekivati od onog koji kosta 20-30 evra?CB SWR metar ja licno bih nazvao-POKAZOMER-jer on nesto pokazuje ali to nema narocite veze sa stanjem stvari.Kad se o SWR prica,steta je velika sto nasim amaterima nedostaje znanje pa da iskoriste veliku ponudu mernih glava iz vojnih uredjaja koje su daleko preciznije od najskupljeg amaterskog SWR metra pa samim tim i tacnije,jer je pouzdan SWR metar vrlo koristan instrument!
Cesto se cuje na bandu kako pojedinci kazu da im je antena super jer je SWR 1:1,medjutim,kad bi to bilo merilo,onda bi najbolje bila po pitanju SWR vestacka antena jer on ima sigurno SWR 1:1 ali sa njom nece niko da nas cuje (HI)!Jedan amer je napisao davno lep clanak za pocetnike SWR METAR PRIJATELJ ILI VARALICA,i stvari stoje bas tako!Postoje uslovi kada i ako je SWR odlican antena ne radi nikako,ali odosmo od teme...