Povratak na početnu stranu
   
Samjuel Morze
(1791-1872)
 

SAMJUEL MORZE je rođen 27. aprila 1791 u mestu Charlestown pored Bostona, USA. Studirao je na Jelu koledžu. Manje je poznato da je Morze bio izvanredan slikar i da je veliki pečat ostavio u tadašnjem slikarstvu. Bio je i prvi predsenik nacionalne akademije za dizajn, ali nikad nije uspeo da postane kongresmen ili gradonačelnik Njujorka.

morzeov kodGodine 1832. pri povratku iz Evrope saznao je o novo otkrivenom elektromagnetizmu i elektromagnetu i kasnije je govorio Samjuel Morzeda mu se tada se u njegovoj glavi rodila misao o električnom telegrafu. Pretpostavlja se da je 1835. godine sastavio prvi telegraf i to od starih delova, a 1837. godine prijavljuje svoj patent patentnom zavodu.

Na izložbi u Njujorku 1838. godine prvi put javno izlaže svoj telegraf uz koji ima i šifrarnik gde je svaki broj različita reč. Tokom narednih godina usavršava svoj patent, iako je razočaran jer mu vlada i kongres ne pružaju dovoljnu podršku za njegov pronalazak. Napokon 1843. godine od vlade dobija 30000$ (oko pola miliona $ danas) da komercijalizuje svoje pronalaske.

Konačno je 1844. godine postavio prvi žični telegraf između Vašingtona i Baltimora. Prvu telegrafsku poruku poslao je u petak, 24. maja 1844. godine. Ta poruka koja je otpremljena njegovim kodom bila je:"What Hath God Wrought".

Morze prva poruka
Sliku prve poruke sa komentarom koji je svojeručno napisao Morze

Posle ovoga njegov patent prihvaćen je sa oduševljenjem, tako da 1846. godine linije postaju duže i Vašington se povezuje sa Bufalom i Bostonom. Nakon toga za njegove zasluge primio je brojne nagrade i odlikovanja. Postaje veliki donator Jal koledža kao i drugih školskih ustanova. Umro je 2. aprila 1872. godine od upale pluća.


© Radista.info Beograd, 2006. webmaster: Đ O L E
Sva prava zadržana. Zabranjeno je kopiranje i linkovanje sadržaja sajta Radista.info u celini i u delovima bez odobrenja.