Radionica > Antene

zastita uredjaja od statickog elektriciteta

(1/2) > >>

ELEKTROPIONIR:
pozdrav svima...evo i ja da priupitam nesto...dakle prosli skener koji sam imao se pokvario zbog statickog elektriciteta (bio je prikljucen na krovnu antenu koju sam sam pravio)...u medjuvremenu sam kupio drugi uredjaj pa necu da mu se desi sudbina proslog...kako da zastitim uredjaj od statickog elektriciteta?  video sam na sajtu jedne firme da se prodaje neka naprava za koju pise da je koaksijalna zastita od prenaponskog praznjenja (230V DC~2500MHz, 200W PEP) pa me zanima da li ce to da posluzi svrsi? ako nije to to molio bih da mi neko da semu ili savet sta da prikljucim na antenu da ne sprzim uredjaj kao prosli sto je crk'o...evo i slika te prenaponske zastite sto sam video...hvala unapred onima koje ne mrze da mi odgovore :)

YT1PRM:
pozdrav misim da ti problem lezi u anteni koja je rucne izrade i mislim da je otvorenog tipa - galvanski -tj omski da nije u kratkom spoju uzmi neku profi antenu ili izradi drugu ali da ima kratak spoj tj imas dipol otvorenog tipa i zartvorenog a ta stvar mislim da ti nema mnogo pomogne

ELEKTROPIONIR:
hmmmmmm...ok...napravicu dipol...a antena koju sam sam pravio je kao GP antena (vruc kraj i 4 radijala) i proverio sam unimerom i nije bila u kratkom spoju...a taj otvoreni dipol jel kao na ovoj slici?

naravno izracunacu duzinu za frekvenciju koja mi treba...e sad od cega da napravim taj otvoreni dipol? za proslu GP antenu sam koristio zice od felne bicikla desetobrzinca i nemam vise tih zica pa sta da kupim kao zamenu? a da li bi ova antena iz oglasa posluzila svrsi posto pretezno slusam UHF?

svaki savet u vezi antene je dobrodosao  :)

ELEKTROPIONIR:
evo nadjoh na hrvatskom sajtu zasto mi je sprzen uredjaj:

"Kada vec spominjemo discone, napomenimo da se ta antena se nesmije direktno spajati na uredaj jer ce ga spaliti. Naime radi se o vrsti antene koja je 'vruca' tj. neovisna o zemlji i koja pri najmanjoj atmosferskoj promjeni (npr. prolaz oblaka iznad kuce) generira visoki napon na izlazu, koji je dovoljno visok da spali vaš uredaj. Zato prije svega morate kupiti spravu koja se zove Lightning Arrestor, u Njemackoj poznatija kao Blitzshutz. Tvrtka Diamond ih proizvodi i može ih se nabaviti npr. kod firme Wimo, primjerice model CA-23RP. Tek kada nabavite taj lightning arrestor možete prikopcati discone antenu na vaš uredaj. No to i dalje nije 100% zaštita da ga antena nece spaliti, zato je neophodno da kada ne radite da je uredaj odspojen od antene! Ovo je najvažnije pravilo za rad s takvom vrstom antene. Zbog cega je to tako biti ce vam jasno kada se prvi oblaci približe vašoj kuci i kada iskre pocnu skakati na kabelu od discone antene. Znaci pravilo je: odspojiti antenu kada se ne radi. A kad se radi valja pogledati u nebo s vremena na vrijeme. Ako se pojave niski oblaci, antenu valja odspojiti odmah!"
i sta sad? na kraju koju antenu da kupim a da mi ne pravi te probleme?  za prvu pomoc stavio sam pendrek antenu na krov pa cim se pojavi neki sivi oblak ja je iskopcam za svaki slucaj ali to nije resenje...sta ako nekada ne budem kod kuce a antena nakacena? ima li neka fabricka koju bi mogao da kupim i turim na krov?

josip:
Autor ovog članka o diskon anteni, ili nema pojma o antenama ili prodaje tzv zaštitu.
Diskon antena mora i treba za pravilno funkcioniranje imati kvalitetno uzemljen stup na koji je montirana. Radijali dotične antene su tako preko stupa također uzemljeni.
Velika većina profesionalnih veza upravo se održavaju putem diskon antena, i vrlo rijetko se dešava da dođe do oštećenja radio uređaja zbog same antene ( a uglavnom nemaju ugrađen nikakav "Blitzshutz").
To bi značilo da mnoge službe pojavom oblaka stavljaju "ključ u bravu" dok se ne razvedri, a to baš i nije istina!!!
Bilo kakva antena montirana vani mora imati kvalitetno uzemljen stup, a sve ostalo su nijanse.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju