Vojno-policijski telekomunikacioni uređaji > Sredstva veze JNA

RUP-20 (PRC 515) - Vasa iskustva

(1/3) > >>

zoro:
Ukratko, planiram da kupim ovaj uredjaj pa me interesuje kakva su Vasa iskustva sa RUP-20, te da li se isplati kupiti ga danas za radio-amaterske veze ?

Takodje, da li je neko radio sa RpRu-5/1 prijemnikom i ima li razlika u kvalitetu prijema izmedju ova dva uredjaja ?

josip:
Radio uređaj RU-20 je vrlo solidan uređaj i može se jako dobro koristiti za radio amaterske veze. Pri tom treba voditi računa da se koristi solidan stabilizirani ispravljač za napajanje iz gradske mreže, pošto originalne baterije i nisi nekog naročitog kapaciteta. Za dobre rezultate je naravno potrebno imati i solidnu antenu. Ukoliko se raspolaže sa dovoljnim prostorom može se koristiti originalna dipol antena, a ukoliko je prostor ograničen onda neka druga zamjena. Ne treba se zavaravati sa zabludom da će RU-20 raditi dobro na bilo kakvoj anteni, jer ima automatsko podešavanje antene, pošto se radi o podešavanju izlaznog antenskog kruga da se smanji SWR a da ne bi došlo do oštećenja izlaznih tranzistora.
U svakom slučaju RU-20 je vrlo dobar i pouzdan uređaj i za amaterske svrhe.

Što se tiče prijemnika RpRu-5/1 i njegove kvalitete u odnosu na prijemnik od RU-20, razlika je samo u tome što taj prijemnik ima dodane filtre propusnike opsega prije prijemnog dijela pa je selektivniji u odnosu na prijemnik od RU-20. Sve ostale karakteristike su im potpuno identične.

zoro:
Hvala na ucescu.

Kolega mi rece da je problematicno servisirati koracne motore za tjuner. Da li ste Vi imali slicnih iskustava ?

Te, kada bi ste birali izmedju 515 i PRC 320, sta bi ste odabrali ?

Evo ja vec duze vreme trazim oba uredjaja i slaba vajda. Ako neko prodaje neka me kontaktira na zoro(onajznak)kbcnet.rs

[ Moderatori, nadam se da je ovo u redu. ]

josip:
Poštovanje.
U antenskom tjuneru RU-20 su obični istosmjerni kolektorski elektromotori i stvarno s njima nikad nije bilo nekih problema. Oni odrađuju relativno kratke cikluse kod podešavanja antenskih krugova i nisu u nekom stalnom radu, tako da je trajanje samih četkica kao jedinih potrošnih elemenata u njima jako dugo. Bitno je da u kućište ne zađe voda ili neka korozivna tekućina, jer bi onda moglo doći do blokade motora. Kod redovne eksploatacije kućište je zaptiveno i hermetički zatvoreno pa nema te opasnosti.

Kod izbora između RU-20 (PRC-515) i PRC 320 u svakom slučaju moj izbor je RU-20.
 Izbor se zasniva na na činjenici da je RU-20 tehnološki novija generacija u odnosu na PRC-320. U slučaju nekog otkaza ili neispravnosti još uvijek je na tržištu moguće nabaviti pojedine elemente i komponente i otkloniti neispravnost, dok je za PRC-320 to skoro nemoguće.
Možda u mom razmišljanju postoji i nešto malo od lokalpatriotizma (ipak je RU-20 proizvođen na ovim prostorima), ali prevladava čista tehnička logika.

Što se tiče nabavke nekog od spomenutih uređaja, na netu postoji dosta oglasa gdje ljudi prodaju takve stvari, pa vjerujem da će te uspjeti naći što Vam više odgovara.

Pozdrav.

srbijanac:
Sve je to tacno sto je spomenuto, ali mogu ti reci da su motori kod mog ru20 zapekli zbog slabog koriscenja sto je dovelo do toga da poremeti tjuner i ceo izlazni stepen mi je crko, tako da sam ga kasnije prodao za delove.Sto znaci da je sve to pod znakom pitanja! ;)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju