Radionica > Antene

Antena za kt

(1/2) > >>

elektro94:
Razlike izmedju dipol, inverted V i GP antene za kt

elektro94:
Ljudi sta se najbolje pokazalo od ove tri antene (konkretno za 14mhz)?

josip:
Od ovih gore nabrojanih antena, do sada se najbolje pokazala dipol antena i to na svim frekvencijama a ne samo na 14 MHz. Inače sve ostale antene su samo imitacija dipol antene i njene razno razne varijante. Naravno da će rezultati biti dobri samo onda kad je ta dipol antena ( ili bilo koja druga ) rezonantna na radnoj frekvenciji. Pri tome je optimalno podešena ulazno/izlazna impedancija prijemnika/predajnika na samu antenu odnosno okolni prostor. Ne kaže se uzaludno da je antena najbitniji element u lancu primopredaje radio signala. Ukoliko je antena solidno napravljena i podešena i sa slabijim predajnikom dobit ćemo veći "domet", a sa slabijim prijemnikom i dobrom antenom bit ćemo u mogućnosti primati i vrlo slabe signale.
 To potvrđuje staro pravilo "Dobra antena je najbolje pojačalo"
Na žalost, u današnje vrijeme konstrukcijama antena se pridaje vrlo malo pažnje, kako u amaterskom tako i u profesionalnom području.

9A6BA:
Pozdrav

elektro94:
Ja sam, iskren da brudem pocetnik na kt-u, tako da ne znam mnogo o tome, nego el je bolje da se stavi 50omski (RG58 ili RG213) ili 75omski koaksijalni kabli i koje duzine sme da bude? U pitanju je snaga od nekih 50wata pa ne znam kako je najbolje prilagodjenje.....

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju